HOME

Frans van Houten is bestuursvoorzitter van Royal Philips NV sinds april 2011.
François Adrianus (Frans) van Houten is geboren in Eindhoven op 26 april 1960. Momenteel is Frans getrouwd en heeft hij vier kinderen. In 2013 heeft hij zijn villa, met uitzicht op het Vondelpark, in Amsterdam geruild voor een landgoed in de omgeving van Amstelveen. Dit is zijn huidige woonplaats. In zijn vrije tijd houdt Frans van hardlopen, skiën, zeilen en kunst. De broer van Frans werkt tevens bij Philips en is de CEO van Philips Research sinds 2010.

Frans heeft zowel de bachelor als de master Economie gevolgd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam in de periode van 1977 tot 1985.

Frans van Houten

Frans van Houten

Carrière

Na zijn studie ging Frans direct aan de slag bij Philips op de Sales & Marketing afdeling in België en Zweden. Van 1988 tot 1992 heeft Frans verschillende functies uitgeoefend bij Philips. Daarna is hij CEO geweest van Airvision Ltd in Californie, Amerika. Dit was een joint venture van Philips en Warner Brothers. Na de verkoop van Airvision in 1993 heeft Frans gewerkt aan verschillende telecommunicatie systemen in Nurnberg, Duitsland. Deze functie heeft Frans uitgeoefend tot 1996, waarna hij CEO van de afdeling Consumer Electronics werd tot 2004. Van 2004 tot 2006 was Frans CEO op de afdeling Philips Conductors en van 2006 tot 2008 CEO op de afdeling NXP Semiconductors.

Philips

Philips & Co. werd in 1891 opgericht door vader Frederik en zoon Gerard Philips. In 1895 komt ook de broer van Gerard, Anton, werken bij de organisatie. In 1898 krijgt Philips de opdracht om 50.000 gloeilampen te leveren aan Rusland, waardoor het bedrijf binnen een paar jaar uitgroeit naar een van de grootste producenten van gloeilampen in de wereld. In 1913 wordt er zelfs een voetbalclub naar het bedrijf vernoemd, The Philips Football Club, beter bekend als PSV. Tot op heden is Philips een grote sponsor van PSV. Philips start in 1914 met een eigen onderzoekslaboratorium en komt met innovaties op het gebied van röntgen- en radiotechnologie. In 1916 wordt de eerste gloeilampenfabriek geopend. In 1927 komt Philips wederom met een innovatief product, de eerste Philips-radio en in 1932 wordt bekend gemaakt dat er een miljoen radio’s op naam van Philips zijn verkocht. In 1937 mag Philips de Eiffeltoren voorzien van licht en in 1939 wordt het eerste elektrische scheerapparaat geintroduceerd. In 1951 komt de eerste stofzuiger op de markt. In 1963 wordt de cassette op de markt gebracht, waarmee muziek op cassettes kan worden opgenomen. In 1974 draagt Philips bij aan het ontwikkelen van de eerste Nederlandse astronomische satelliet en in 1980 wordt de eerste energie besparende gloeilamp op de markt gebracht. In 1983 wordt de cd geïntroduceerd, een product dat Philips samen met Sony heeft ontwikkeld. In 1997 verhuist het hoofdkantoor naar Amsterdam. In 2001 wordt de Senseo uitgebracht, een koffiezetapparaat dat Philips heeft ontwikkeld in samenwerking met Douwe Egberts. In 2004 komt de ‘Ambilight TV’ op de markt, een televisie die het licht afstemt op de beelden en het geluid van de programma’s. in 2006 wordt de eerste 3D X-Ray Scanner gelanceerd en in 2012 mag Philips het Empire State Building in New York voorzien van LED-licht. In 2013 opent Koningin Beatrix het Philips Museum.

Al sinds de oprichting van het bedrijf probeert Philips belangrijke innovaties te ontwikkelen om de levenskwaliteit van miljoenen mensen te verbeteren. Philips is wereldwijd actief op het terrein van Life Style, gezondheidszorg en energie.

Doelstellingen Frans

Sinds zijn toetreding als bestuursvoorzitter probeert Frans om Philips een innovatief en snel bedrijf te maken. Hij probeert innovatieve manieren te vinden om te ondernemen en om Philips daarmee wereldwijd te versterken. Met zijn innovaties wilt Frans vervolgens marktleider worden. Hiervoor heeft hij onder andere zijn managementteam uitgebreid. Hij is van mening dat Philips de afgelopen jaren weinig nieuwe business heeft opgebouwd, daar wil hij verandering in brengen. Philips moet daarbij niet worden gezien als een systeem, maar als een machine; aldus Frans van Houten.