HOME

Henny Pelsers (1959) is directeur van NaGa Solar. Met het hoofdkantoor in Maastricht, ontwikkelt dit bedrijf grootschalige zonne-energieprojecten in heel Europa en investeert hier ook in. Henny Pelsers gelooft in zonne-energie.

Henny Pelsers is een echte ondernemer. Na banen in de financiële sector besloot hij in 1990 dat het tijd was om voor zichzelf te beginnen. Hij richtte Bayard Trust Company op, dat hij in verschillende landen uitbouwde. Bayard Trust Company fuseerde met de bank Insinger de Beaufort en ging verder als Insinger, die in Luxemburg een beursnotering kreeg. Na een aantal jaar Raad van Bestuur, verkocht Henny Pelsers zijn belang en startte trustgroep Global. Een fusie met de internationale trustgroep Amicorp Trust volgde en hij zat wederom een aantal jaar in de Raad van Bestuur.

Vanuit zijn diepe wens de wereld duurzamer te maken besloot Henny Pelsers zich voor een heel andere tak van sport in te gaan zetten. Hij verkocht zijn aandelen en investeerde in uiteenlopende projecten, waaronder F&S Solar Holding. Hij vertegenwoordigde F&S als bouwer van solarparken, een sector die in Pelsers optiek de toekomst heeft en is. Hij vindt het van groot belang de aarde op een goede manier door te geven aan volgende generaties en zet zich hier dan ook graag en volop voor in. Reden ook om in 1999 NaGa Solar op te richten. Nu, twintig jaar later, is NaGa Solar een ervaren ontwikkelaar van zonne-energie, gespecialiseerd in alle aspecten van de projectuitvoering. Van de initiatie en coördinatie van het ontwikkelingsproces tot en met de realisatie ervan.

Henny Pelsers

Henny Pelsers

Bijzondere projecten NaGa Solar

Innovatie is de kern van alle activiteiten van NaGa Solar. Voor alles stelt de Europese ontwikkelaar zich de vraag hoe een stuk grond meerdere functies kan krijgen. Dit resulteerde onder meer in de innovatieve aanpak om schapen of kippen tussen de zonnepanelen te laten lopen, of er lage gewassen aan te planten. NaGa Solar grossiert dan ook in bijzondere projecten, zoals Zonnepark Louisegroeve op de voormalige afvaldeponie van de DSM. Met een oppervlakte van 5,7 hectare is dit zonnepark de grootste solarinstallatie van Limburg; de zonnepanelen wekken jaarlijks 3200 megawatt-uur aan hernieuwbare energie op. Bij de teruglevering aan het openbare net levert dit duurzame elektriciteit voor zo’n duizend huishoudens.

En ook Manege ’t Hetjen in Stein is zo’n uniek project. NaGa Solar plaatste hier niet alleen een zonne-installatie op het dak, maar verzorgde ook de asbestsanering inclusief nieuw dak en warmtepomp zonder dat de eigenaar van de manege daar zelf in hoefde te investeren. Daarnaast is er de ontwikkeling van het solarparkeerdek op het fabrieksterrein van Chemelot, waardoor vanaf 2020 honderden personeelsleden in Geleen onder carports met zonnepanelen kunnen parkeren. En in Friesland ontwikkelt NaGa Solar het allereerste drijvende solarpark. Ook past het lokale innovaties toe en test deze, waarbij altijd het esthetische oogpunt in de gaten wordt gehouden: hoe past het project in de omgeving zonder deze negatief te beïnvloeden.

NaGa Solar shirtsponsor voetbalclub MVV

Er zijn meer vlakken waarop Henny Pelsers zijn steentje bijdraagt. Zo streeft hij als echte Limburger naar lokale betrokkenheid. Dit uit zich bijvoorbeeld in het installeren van zonne-energiepanelen op scholen in de regio. De projecten van NaGa Solar dragen bovendien bij aan de provincie door jaarlijks meer dan 23 miljoen kwh aan energie op te wekken. Hierdoor worden ruim 7700 Limburgse huishoudens van energie voorzien.

Ook investeert NaGa Solar in sportprojecten. Zo draagt Henny Pelsers als groot supporter voetbalclub MVV uit Maastricht een warm hart toe. Op de wedstrijdshirts van de spelers prijkt sinds januari 2019 tijdens de wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie de naam NaGa Solar. Henny Pelsers: ‘Als Limburgse onderneming steunen wij graag lokale initiatieven in de kunstsector en het onderwijs, maar zeker ook in de sport, zoals hier bij MVV. Voor ons is binnen Limburg MVV de club om als Maastrichts bedrijf een bijdrage aan te leveren binnen de voetbalsport. We zijn een trotse shirtpartner van MVV.’

Naast het sponsoren van de shirts plaatst NaGa Solar zonnepanelen op De Geusselt, het stadion van MVV. En door middel van het project Stralend MVV krijgen buurtbewoners van het stadion de mogelijkheid een zonnepaneel te adopteren en zo te investeren in duurzame energie. Hiermee ontvangen zij een forse korting op hun energierekening en dragen ze bij aan de CO2-reductie.