HOME

Ilse de Lange is een Nederlandse zangeres en onder andere bekend als jurylid van The Voice of Holland. Zij heeft samen met Waylon opgetreden op het Eurovisie Songfestival in 2014 en wist daar de tweede plaats te bemachtigen.

Ilse is geboren en opgegroeid in Almelo op 13 mei in 1977. Al op jonge leeftijd deed Ilse mee met verschillende talentenjachten en zong zij in diverse playbackshows. Ze woont nu in de omgeving van Hilversum. Ilse heeft een relatie met de drummer van haar band, Bart Vergoossen.

In 1998 wordt haar eerste album ‘Word of Hurt’ uitgebracht. Met het nummer ‘I’m not so tough’ breekt Ilse door in 1998. Het jaar daarna wordt haar tweede album ‘Livin’ on Love’ uitgebracht en sinds 2002 is Ilse te horen op het album ‘Clean Up’. De nummers van dit album worden gecomponeerd door Ilse. In 2006 vervolgt ze haar zangcarrière met het uitbrengen van het album ‘The Great Escape’. In hetzelfde jaar begint zij met het geven van optredens. In 2008 wordt haar album ‘Incredible’ uitgebracht. In 2012 komt het album ‘Eye of the hurricane’ uit, waarvan er diverse concerten gegeven worden in het GelreDome.

Ilse de Lange

The Common Linnets

In 2013 werd de band ‘The Common Linnets’ opgericht door Ilse en kort daarna besluit Ilse een samenwerking aan te gaan met Waylon, een Nederlandse rockzanger. Waylon voegt zich kort daarna bij de band, waarop zij besluiten country muziek te gaan maken. Deze samenwerking loopt in eerste instantie zo goed, dat ze meedoen aan het Eurovisie Songfestival in 2014. Met het nummer ‘Calm after the storm’ behalen ze uiteindelijk de tweede plaats in de wedstrijd. Daarmee verliezen ze van de Oostenrijkse Conchita Wurst. Na het songfestival treedt de band nog eenmalig op tijdens het Tuckerville-festival. De samenwerking tussen Ilse en Waylon verloopt op dat moment al minder vlekkeloos, waarop Ilse in mei 2014 besluit alleen verder te gaan met The Common Linnets. Waylon wordt vervangen door de Amerikaanse zanger Jake Etheridge.

In 2014 toert de band door Europa en kort daarna maakt Ilse bekend dat de band ook door Amerika zal gaan toeren.

Televisie

Ilse is naast haar optredens regelmatig te zien op televisie. Zo is zij vast jurylid bij de talentenjacht ‘The Voice of Holland’ sinds 2013.

Prijzen

Voor het album ‘World of Hurt’ ontvangt Ilse maar liefst vijf keer platina. Ook wereldwijd was dit album een groot succes. In 1998, 2001, 2004 en 2009 ontvangt Ilse een Edison voor ‘Beste vrouwelijke artiest’ in de categorie ‘Zangeres nationaal’. Tevens ontvangt zij in 2001 een Edison voor ‘Beste Nederlandse groep/artieste van het jaar’. In 2007 ontvangt zij ‘Dubbelplatina muziekprijs’ voor haar album ‘Next to Me’. Van 3FM ontvangt zij de 3FM Award in 2007 voor beste zangeres en in 2008 ontvangt zij de ‘Gouden Harp’ voor haar optreden met het Metropole Orkest. In 2009 mag zij de 3FM Mega Award ontvangen, waardoor ze de prijs krijgt voor beste zangeres, beste single en beste album. Ook ontvangt zij in dit jaar de ‘Gouden Notekraker’ en de ‘DCMA Award’ voor ‘Best female vocalist 2009’. Ook de TMF Award voor de ‘Beste Live Act 2009’ staat op naam van Ilse de Lange. Ook in 2010 wint Ilse de 3FM Award voor ‘Beste popartiest’. In 2011 wordt haar nummer ‘Next to me’ uitgeroepen tot ‘ The Best Song’, waarvoor Ilse wederom een Edison ontvangt. Het lied ‘DoLuv2LuvU’ wordt verkozen tot het themalied van 3FM Serious Request 2011. In 2012 krijgt Ilse wederom de 3FM Award voor ‘Beste zangeres’. Ilse heeft met The Common Linnets de Popprijs 2014 op haar naam staan, die haar op 17 januari 2015 werd uitgereikt tijdens het Eurosonic Noorderslag in Groningen. The Common Linnets worden wederom genomineerd voor een Edison Award in januari 2015.

Goede doelen

In september 2014 heeft Ilse samen met JB Meijers een nummer opgenomen voor het Rode Kruis. Met het nummer ‘Stay with me darling’ wenst het Rode kruis geld in te zamelen voor hulpbehoevende kinderen. Daarnaast is Ilse ambassadeur van de BankGiro Loterij, waar zij zich inzet voor het behoud van cultuur.