HOME

Janjaap Ruijssenaars is een bekende Nederlandse architect en is eigenaar van Universe Architecture.

Janjaap Ruijssenaars is geboren in 1973 in Rotterdam.

J. Ruijssenaars

Janjaap Ruijssenaars

Studie

Van 1992 tot 1999 heeft Janjaap architectuur gestudeerd aan de Technische Universiteit in Delft. Van 1996 tot 1997 heeft hij voor zijn studie aan de Universitat Politecnica de Catalunya gestudeerd. Aan de Western State Colorado University heeft hij diverse vakken gevolgd, waaronder Engelse les en Tekenles. Hij zat tevens bij het WSC Freestyle Mogul SKiing Team in Colorada van 1991 tot 1992, en bij de Western State College Tennis en bij de Western State College Table Tennis.

Carrière

Janjaap begon zijn carrière bij Architect in Barcelona, Spanje. Daar werkte hij van september 1997 tot januari 1998. Van 2003 tot 2004 werkte hij voor de gemeente Zaanstad op het gebied van ruimtelijke ordening. Dit deed hij ook bij de gemeente Alkmaar van januari 2003 tot juni 2004. Van september 2004 tot september 2005 was hij docent aan de Academy of Architectuur in Rotterdam en van 2002 tot 2009 gaf hij les aan de Amsterdam Academy of Architecture. Van juni 2012 tot heden werkt hij bij The London Speaker Bureau als spreker en vanaf juli 2012 doet hij dit ook bij het Global Speakers Bureau in Wilmington, in de Verenigde Staten. Vanaf juli 2012 tot heden is hij tevens docent aan de BNA Royal Institute of Dutch Architects. Sinds 2000 tot heden is Janjaap eigenaar bij architectenbureau Universe Architecture.

Universe Architecture

Gelijk na zijn studie is Janjaap zijn eigen bedrijf gestart, Universe Architecture. Met zijn bedrijf is Janjaap onder andere bekend geworden door de Floating Bed, waar het bedrijf in 2006 de award ‘Best Invention of 2006’ van Time Magazine voor ontvangst mocht nemen. Het zweeft in de ruimte en is magnetisch, waardoor het alleen aan de hoeken vastgemaakt hoeft te worden. Janjaap is voor dit ontwerp geïnspireerd door de film A Space Odyssey, uitgebracht in 2001. De afstotende magneten zorgen ervoor dat het bijna 2000 pond kan ondersteunen. Momenteel kost het bed $1,5 miljoen. Het bed is tevens gebruikt in de Hollywood film Arthur, waarvoor Janjaap een bed moest ontwerpen in opdracht van de Warner Brothers.

Naast het zwevende bed staat het bedrijf inmiddels bekend om zijn 3D prints, waarvan het Landscape House een van de bekendste projecten is. Samen met de wiskundige Rinus Roelofs heeft hij een huis opgezet, waarvan ze hopen dit op te zetten met behulp van een 3D printer.

Daarnaast heeft Janjaap het ontwerp van het Tetris House opgezet, waar in een blok verschillende huizen worden opgebouwd. Door deze huizen in elkaar te zetten en op elkaar te bouwen wordt het Tetris effect gecreëerd, hetgeen zijn naam heeft te danken aan het gelijknamige spel. De huizen in de blokken zijn vanaf 12m2 te bouwen en hebben elk een uitzicht van 360 graden. De huizen zijn klaar voor de aanbouw en de prijs van dit project is op aanvraag.

Zijn drijfveer voor al zijn projecten is het innoveren door stil te staan bij het verleden.