Thomas Dekker

Thomas Dekker is een bekende wielrenner en is een van de grootste Nederlandse wielertalenten uit de geschiedenis.

Thomas is geboren in Dirkshorn op 6 september 1984. Hij wordt ook wel ´TD´ genoemd. Zijn specialiteiten zijn tijdrijden en etappekoersen en hij is een professionele wielrenner sinds 2005.

Carrière

In 2005 startte Thomas zijn professionele wielercarrière bij de Rabobank. Hij maakt deel uit van deze ploeg van de Rabobank tot 2008. In 2009 sloot hij zich aan bij de ploeg Silence-Lotto en in 2011 bij het Chipotle Development Team. Van 2012 tot 2014 maakte hij deel uit van het Team Garmin-Barracuda en Garmin-Sharp.

In 2009 wordt Thomas betrapt op het gebruik van doping, waarvoor hij een tweejarige schorsing moet uitzitten. Na zijn schorsing komt hij nooit meer terug op zijn oude niveau.

In februari 2015 wordt bekend dat Thomas mee gaat doen aan het en gaat proberen om het werelduurrecord te verbreken. Deze wedstrijd zal plaatsvinden in het Mexicaanse Aquascalientes. Thomas ziet dit als een laatste poging om zijn carrière te redden.

Prijzen

In 2014 wordt Thomas 9e bij de Nationale Kampioenschappen in Nederland. Het jaar daarvoor wordt hij 7e bij de Giro d’Italia, 8e bij GC Ster ZLM Toer en 10e bij Ster ZLM Toer, Stage 4. In 2012 wordt Thomas 1e bij het Circuit de la Sarthe en bij de Tour of Qatar Stage 2. Ook wordt hij in dit jaar 5e bij het GC Cirvuit Cycliste Sarthe. In 2011 wint hij samen met Johan Van Summeren het Duo Normand TTT. In 2009 behaalt hij de derde plaats bij de Tour van Zwitserland en de vierde plaats bij het GC Tour of Belgium. Het jaar daarna wordt hij 2e bij de Ronde van Romandië en tweede bij de Vuelta a Castilla y Leon bij stage 2 en 5. Hij behaalt de derde plek bij de Vuelta a Castilla y Leon bij stage 1 en 4. Bij de GC Vuelta a Castilla y Leon en de GC Vuelta a Pais Vasco haalt hij tevens de derde plek, bij stage 5 en 6. Ook wordt hij in dat jaar 5e bij de Amstel Gold Race en de Fleche Wallone en 6e bij de Bastogne in Luik.

In 2007 wordt Thomas eerste bij de Trofeo Pollenca, de GC Tour de Romandië en bij de Ronde van Zwitserland. Ook behaalt hij de eerste plek bij de Hessen Rundfahrt en bij de GC Hessen Rundfahrt. Hij behaalt de tweede plek bij de Eneco Tour en de Ronde van Romandië bij stage 4. Daarnaast wordt hij 5e bij de GC Eneco Tour, 8e bij de Tour de France en de Giro di Lombardia en 11e bij de Wereld Kampioenschappen RR. In 2006 wordt Thomas Dekker eerste bij de GC Tirreno Adriatico en derde bij de Tirreno Adriatico bij stage 5. Hij behaalt in dat jaar de negende plek bij de GC Eneco Tour. In 2005 behaalt hij de eerste plek bij het Criterium International Stage bij stage 2 en de Nationale Kampioenschappen ITT. Hij wordt eerste bij de GP Stad Zottegem en bij de Tour de Pologne bij stage 8. In dit jaar haalt hij de tweede plek in de GP Rudy Dhaenens en de GC Criterium Internatonial. Hij wordt derde bij de Tour de Mediterraneen, de Sterk Elektrotoer, de Sachsen Tour en de GC Tour de Pologne. Ook behaalt hij de vierde plaats bij de GC Eneco Tour en de Criterium International. Hij wordt zesde bij de Eneco Tour, de Tour de Romandië en de Tour de Mediterraneane. Thomas wordt 8e bij de Giro d’Italia en 15e bij de Wereld Kampioenschappen RR. In 2004 wordt hij eerste bij de Ronde van Normandië en de GC Tour de Normandië. Ook behaalt hij de eerste plek bij de Olympia’s Tour, de National Pro Championship ITT en de GP Eddy Merckx. Tevens wordt hij eerste bij de GP Eddy Merkcx, bij de Tour de l’Avenir, bij de Rheinland Pfalz Rundfahrt, bij de Final UCI U23 Classification, bij het OZ Wielerweekend, bij de Le Triptyque des monts et Chateaux, de Tour des Pyrenees, de Boucles de la Mayenne en bij de Thuringen Rundfahrt U23 in 2004. In dit jaar wordt hij tweede bij de Wereldkampioenschappen U23.
In 2003 wordt hij eerste bij de Ster Elektrotoer, bij de Nationale Kampioenschappen, bij de Boucles de la Mayenne en bij de GC Linz - Passau - Budweis. In dit jaar wordt hij derde bij de Wereldkampioenschappen RR.

Schoon genoeg

Vlak voor het einde van zijn schorsing publiceert Thomas het boek ´Schoon Genoeg´. Het boek heeft betrekking op de loop van zijn carrière en start bij zijn verjaardagscadeau op zijn elfde verjaardag, een fiets. Uiteindelijk wordt stilgestaan bij zijn dopinggebruik en is het boek bedoeld als een middel om de toekomst te verbeteren. Het boek heeft de publieksprijs van 'Beste Sportboek van het Jaar' gekregen in 2011.

Meer mensen in het nieuws

Volledig overzicht