HOME

Otto Cornelissen is ondernemer met een hands-on mentaliteit. Hij begon al op twintigjarige leeftijd met ondernemen en probeert elke dag zijn passie te volgen en te doen wat hij echt leuk vindt.

Otto Cornelissen

Otto Cornelissen

Leidinggeven

Otto Cornelissen is kok van origine. Hij begon op twintigjarige leeftijd met het runnen van zijn eigen Kwalitaria vestiging. Dit heeft hij tot zijn vijfentwintigste levensjaar gedaan, om vervolgens de bouw in te gaan. Na ongeveer twaalf maanden in de bouw gewerkt te hebben ging Cornelissen aan de slag bij een organisatie die gespecialiseerd is in droogbloemen. “De manier waarop er gewerkt werd beviel me niet, het was niet wenselijk hoe er met mensen om werd gegaan.” Cornelissen nam na twee dagen ontslag. De directeur van het droogbloemenbedrijf was daarentegen wel enthousiast over Cornelissen en vroeg hem magazijnchef te worden. Hierop heeft Cornelissen volmondig ‘ja’ geantwoord en is vervolgens tien jaar werkzaam geweest bij het droogbloemenbedrijf. Hij is gestart als chef en vervolgens als bedrijfsleider verantwoordelijk geweest voor zaken als in- en verkoop.

Denken in oplossingen

Cornelissen kreeg een goede leidinggevende baan aangeboden bij een groenteveiling waar hij zich ook binnen het bedrijf wist op te werken. Hij werd directeur van een verpakkings- en handelsbedrijf. “We hadden in die tijd een groot personeelstekort, ik kreeg de planning maar niet rond.” Cornelissen besloot toen om mensen uit Polen te halen, om het blijvende personeelstekort op te lossen. “We boorden een nieuwe markt aan, we waren vernieuwend door mensen uit Polen naar Nederland te halen.” Het was in die tijd niet gebruikelijk, dus Cornelissen heeft hier veel onderzoek voor moeten doen om het op een legale manier te doen.

Eigen onderneming bouwen

Eind 1999 heeft Cornelissen OTTO Work Force opgezet. Dit bedrijf werd in korte tijd erg succesvol en was al gauw verantwoordelijk voor 50 miljoen omzet. Na de komst van verschillende partners besloot Cornelissen om zijn aandeel in het bedrijf te verkopen. “Ik had een andere visie dan de overige partners.” Wel is Cornelissen nog altijd eigenaar van een eigen, succesvol ontwikkelde recruitment tool waar nog altijd gebruik van wordt gemaakt.

SI Europe

Op dit moment ligt de focus van Otto Cornelissen op zijn bedrijf, genaamd SI Europe. Het moederbedrijf van drie werkmaatschappijen dat zich richt op isolatiewerk en steigerbouw in België en Nederland. Cornelissen focust zich op de nichemarkt en heeft veel specifieke kennis in huis. “Het gaat hierbij niet om normale steigers die men voor huizen plaatst, maar om meters hoge steigers die we bijvoorbeeld bij fabrieken in de petrochemische gebruiken.” Cornelissen is bezig deze bedrijven groot en heel stabiel te maken. “Dat is wel een beetje mijn toekomstdroom.”

Ondernemen in corona-tijd

De coronatijd is ook een lastige tijd voor Cornelissen. Werknemers zijn teruggereisd naar huis en vele konden vervolgens niet terug naar Nederland. Wel blijven de kosten doorlopen. “Helaas heeft dit ons weer achteruit geworpen, maar we moeten positief blijven.”