HOME

Tjacco van de Velde heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit Leiden en volgde in 2014 een opleiding tot zakelijk mediator. Inmiddels heeft hij al ruim twintig jaar werkervaring als jurist, mediator, bemiddelaar en adviseur. Dit doet hij voornamelijk in de vastgoedsector en bij familiezaken. Van de Velde werkt vanuit Den Haag, hij is getrouwd en vader van twee kinderen.

Tjacco van de Velde

Tjacco van de Velde

Twee bedrijven

Van de Velde werkt vanuit zijn twee bedrijven genaamd ‘De Familiaris B.V.’ en ‘Triumviri Mediation & Advies B.V.’. Met Triumviri focust Van de Velde zich voornamelijk op het adviseren van klanten in de vastgoedsector. Dit zijn zowel ondernemers als particulieren die hij (objectief) kan ondersteunen. In de onderneming De Familiaris wordt advies gegeven over familierechtelijke vraagstukken. Hier gaat het hoofdzakelijk om het adviseren, begeleiden en afwikkelen van echtscheidingen en nalatenschappen met zoveel mogelijk behoud van de onderlinge familierelaties.

Adviseur

Van de Velde voorziet mensen al vanaf 1998 van juridisch advies. Hij gaat regelmatig met klanten mee naar gesprekken om ze van juridisch advies te voorzien. Samen met de klant bereidt Van de Velde zich voor. Door al in het voortraject als adviseur op te treden kan hij vroegtijdig onduidelijkheden, ruis en conflicten voorkomen. Door zijn studie en jarenlange werkervaring spreekt hij de taal van notarissen, advocaten en juristen waardoor hij gemakkelijk de juridische termen en vakjargon aan zijn klanten kan toelichten.

Mediator

Zowel bij familie- als vastgoedzaken kan Van de Velde als mediator worden ingezet. Dan is hij onpartijdig en faciliteert hij gesprekken tussen de partijen. Mediation kan bij persoonlijke of zakelijke conflicten tot een betere oplossing leiden. “Ik let dan goed op hoe beide partijen in de wedstrijd staan, en luister nauwgezet en objectief”, aldus Van de Velde. Het doel is het behouden van een relatie, in plaats van het behalen van een korte termijn doel of een succes. Als mediator zorgt Van de Velde voor een duurzame oplossing voor de betrokkenen met de ambitie dat de partijen samen verder kunnen gaan in de toekomst.

Voordelen van mediation

De meeste mensen zullen mediation alleen kennen indien het opgelegd wordt door de rechtbank, bijvoorbeeld bij echtscheidingen. Echter wordt er tegenwoordig steeds vaker zakelijk gebruik van gemaakt. Mediation gaat sneller dan het inhuren van bijvoorbeeld een advocaat of jurist. Daarbij houd je zelf meer grip op de zaak en is het uiteindelijk goedkoper. Ook werkt het ontlastend voor rechtbanken omdat zaken niet voor hoeven te komen.

Goede communicatie

In zijn werk legt Van de Velde de nadruk op goede communicatie. Hij kan uit ervaring spreken dat er over het algemeen slecht wordt gecommuniceerd, maar vooral ook slecht wordt geluisterd door partijen. “Durf goede vragen te stellen, wees concreet en vraag door.” Daarnaast is het belangrijk om duidelijk te maken wat je zelf wilt. De vraag “begrijpen we elkaar goed?” wordt volgens Van de Velde veel te weinig gesteld. In zijn werk zorgt hij er dan ook voor dat er (tussentijdse) afspraken vastgelegd en gewaarborgd worden.