HOME

Paulien Cornelisse is een Nederlandse cabaretière en schrijfster. Ze is geboren op 24 februari 1976 te Amsterdam.

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse

Over Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse is geboren in Amsterdam op 24 februari 1976. Hier groeide zij ook op en behaalde haar gymnasium-diploma aan het Barlaeus Gymnasium, wat tevens één van de oudste scholen in Nederland is. Daarna heeft Paulien Cornelisse aan de Universiteit van Amsterdam psychologie gestudeerd, waar ze in 2000 afstudeerde. Daarnaast heeft ze ook een tijdje Algemene Taalwetenschap gestudeerd, maar besloot uiteindelijk met deze studie te stoppen. Ook heeft Paulien Cornelisse een jaar op Brandeis University in Boston gestudeerd en een jaar aan de universiteit van Hiroshima.
In 2015 kreeg zij samen met haar vriend Chris Bajema een zoontje.

Cabaret

Tijdens haar studententijd kwam Paulien Cornelisse in aanraking met de kleinkunst werd actief bij Crea, het cultureel studentencentrum van de Universiteit van Amsterdam. In 1999 begon zij met Irene van der Aart het cabaretduo ‘Rots’ en trad later ook op als stand-up comedian bij Comedytrain. In 2005 ging Paulien Cornelisse ook solo optreden en haalde hiermee in 2007 de finale van het Leids Cabaret Festival.
In 2008 stond ze voor het eerst op te planken met een volledige solovoorstelling: ‘Dagbraken’. Twee jaar later mocht zij hier de prijs ‘Neerlands Hoop’ voor ontvangen. In 2011 ging haar tweede voorstelling ‘Hallo Aarde’ in première. In 2013 volgde haar derde voorstelling ‘Maar ondertussen’.
In de tussentijd speelde en maakte Paulien Cornelisse ook andere voorstellingen, zoals bijvoorbeeld ‘Een hoorspel om te zien’ met Janne Schra op Oerol, of ‘Live vanuit de Stoek’ met Chris Bajema op zowel De Parade als Oerol.

Boeken

Ook Paulien Cornelisse’s carrière als schrijfster begon tijdens haar studententijd, toen ze begon met schrijven voor ‘Folia’, het universiteitsblad van de Universiteit van Amsterdam. Na haar afstuderen werkte ze ook als schrijvend journalist en sinds 2007 schrijft ze ook columns, tegenwoordig doet zij dit voor de nrc.next en het NRC Handelsblad. Ook schrijft zij in JAN. maandelijks een dialoog.
De grote doorslag kwam toen Paulien Cornelisse in 2009 haar boek ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ publiceerde. In dit boek beschrijft ze haar eigen observaties over hoe men de Nederlandse taal tegenwoordig gebruikt en vervormt. Dit boek werd een doorslaand succes en mocht hier uiteindelijk een platina boek voor ontvangen omdat er 500.000 stuks waren verkocht. In 2012 publiceerde zij een vervolg op haar boek, namelijk ‘En dan nog iets’, welke werd genomineerd voor de NS Publieksprijs.
In 2016 bracht Paulien Cornelisse haar fictiedebuut ‘De verwarde cavia’ uit. Dit boek gaf ze geheel onafhankelijk uit, vooral omdat ze benieuwd was naar hoe ze dat zou ervaren.