HOME

Pepijn Kuyper is algemeen directeur bij Amerpodia. Hij heeft als adviseur, bestuurder en toezichthouder ruime ervaring in de cultuursector. Pepijn Kuyper werkte onder andere aan de doorontwikkeling van concertpodia, (film)theaters, musea, kunstencentra en festivals. Daarnaast deed hij ervaring op in het begeleiden van overheden, branche- en koepelorganisaties en fondsen bij strategische vraagstukken.

Pepijn Kuyper

Pepijn Kuyper

Amerpodia

Sinds februari 2023 is Pepijn Kuyper algemeen directeur bij Amerpodia. Amerpodia is een collectief van drie evenementenlocaties in Amsterdam: De Nieuwe Liefde, ooit gebouwd als wijnpakhuis, de Rode Hoed, de grootste schuilkerk van Nederland verborgen achter drie Amsterdamse grachtenpanden en Felix Meritis, een statige evenementenlocatie met een indrukwekkend trappenhuis en koepeldak. De ambitie van Amerpodia is om deze drie cultuurhuizen een nog steviger positie in het nationale maatschappelijke en culturele leven te geven en de podia te laten groeien tot toonaangevende centra in Nederland, waar kunst, ontmoeting, reflectie en debat over actuele thema’s samenkomen. Pepijn Kuyper is aangesteld als algemeen directeur om deze doelen te realiseren. “Ik kijk ernaar uit om samen met het team van Amerpodia verder te bouwen aan de ontwikkeling van deze bijzondere locaties. We zetten de deuren wagenwijd open voor mensen die kansen zien en verschil willen maken!”

Cultuursector

Tot voor kort was Kuyper zakelijk directeur bij het Nederlands Film Festival. Hier was hij verantwoordelijk voor het versterken en verdiepen van de functies van het Nederlands Film Festival, zoals de functies als platform voor de film- en audiovisuele sector, promotor van de Nederlandse film en beeldcultuur, en als aanjager van educatie, innovatie en talent. Daarvoor was Pepijn Kuyper werkzaam als directeur van het film- en muziektheater LantarenVenster in Rotterdam. Ook deed hij ervaring op als bestuurslid bij onder andere Europa Cinemas, InScience – International Science Film Festival Nijmegen, Rialto Filmtheater en de Melkweg in Amsterdam.

Leiderschapsstijl

Door jarenlange ervaring en kennis te hebben opgedaan in de cultuursector, heeft Pepijn Kuyper een manier van leiderschap ontwikkeld die voor hem prettig werkt. “Leiderschap draait niet om zenden van bovenaf, maar om het ontdekken van iemands talenten en die positief in te zetten. Ik geef vertrouwen om daarmee aan het werk te gaan. Deze werkwijze kenmerkt mijn leiderschapsstijl. Ik stuur vanuit visie en maak vergezichten. Ik doe dit graag in overleg met mijn team. Ik wil hen vertrouwen en ruimte geven om input te leveren. Als leider moet je op momenten dat het erop aankomt knopen kunnen doorhakken en een duidelijke richting aangeven, maar ik streef ernaar om de slagkracht zoveel mogelijk vanuit de organisatie en het team zelf te laten komen. Autoritair leiderschap is verleden tijd. Voor mij gaat het om verbinden, je kwetsbaar durven opstellen en laten zien dat daar juist de kracht in schuilt.”