HOME

Rik van de Westelaken is een Nederlandse nieuwslezer bij het NOS-journaal en is een deelnemer van de vijftiende editie van het spelprogramma ‘Wie is de Mol’?.

Hendrik Peter Johan (Rik) van de Westelaken is geboren op 22 april 1971 in Vlaardingen. Rik is opgegroeid in een gezin met drie kinderen. Rik heeft onder andere in Maassluis, Hoogblokland en Uden gewoond. Hij zat op de middelbare school in Uden, waarna hij Bestuurskunde ging studeren. Dit deed hij aan de Rijksuniversiteit leiden. Na het behalen van zijn propedeuse, studeerde Rik Communicatiewetenschappen in Amsterdam. Hij studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam in 1996. Tijdens zijn studie in Leiden was hij lid van ALSV Quintus, de gemengde studentenvereniging die inmiddels zo’n 1200 leden kent. Daar maakte hij deel uit van het dispuut AquaVite. Hij vervulde de functie van voorzitter binnen het dispuut.

Rik van de Westelaken

Rik van de Westelaken

Carrière

Rik begon als journalist in 1996. Tot 1999 werkte hij als journalist, verslaggever en presentator bij AT5. In 1999 maakte Rik de overstap naar de NOS, waar hij tot op heden nog steeds de functie van journalist en verslaggever uitoefent. In 2002 startte Rik aan een nieuwe uitdaging op de Hoge School Utrecht. Daar werkte hij tot 2007 als gastspreker op het gebied van de Tv Journalistiek. In hetzelfde jaar was hij tweemaal te zien bij het reisprogramma ‘3 op reis’, waar hij in het Afrikaanse Mali en Senegal verslag mocht doen van zijn ervaring in beide landen. In 2008 mocht hij een aflevering van het programma ‘Nieuwssllink’ presenteren. De aflevering ging over de vrijheid van meningsuiting en journalistiek in Azerbeidzjan in Azië. Daarnaast speelt hij een rol in de speelfilm ‘Zomerhitte’ in dit jaar. Ook is Rik verslaggever bij de Paralymische Zomerspelen in 2008. Hier loopt hij echter een bacteriële infectie op, waardoor hij tijdelijk niet werkzaam kan zijn als verslaggever. In februari 2009 pakt hij zijn werk weer op bij de NOS. In 2009 speelt Rik tevens in de film ‘Spion van Oranje’.

In 2012 presenteert Rik vaak de nieuwsberichten omtrent de Olympische Zomperspelen. Ook is hij vaak te zien in de zogenaamde ‘flitsjournaals’ op NPO 1. In 2012 was Rik jurylid bij de ‘Gouden Strop’, waar hij de functie van voorzitter mocht uitoefenen. In 2013 was hij wederom jurylid voor de ‘Jos Brink prijs’. Naast jureren en presenteren heeft Rik tevens een luisterboek ingesproken in 2014. Het boek ‘Oud worden zonder het te zijn’ , waar Rik op te horen is, is geschreven door Rudi Westendorp. Ook heeft Rik zijn stem op het luisterboek ‘De tweede november’ ingesproken. Dit boek is geschreven door Thomas Ross.

Bijzondere gebeurtenissen

In 2014 mag Rik een aantal bijzondere uitzendingen presenteren in opdracht van de NOS. Zo doet Rik verslag van de begrafenis van Nelson Mandela, de Nucleaire Bijeenkomst in Den Haag, waar onder andere Barack Obama aanwezig is en de dag van de nationale rouw na het ongeval met het vliegtuig MH17. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor de actie ‘Stop Ebola’. Deze actie werd georganiseerd door de Samenwerkende Hulp Organisaties en duurde maar liefst 18 uur.

Wie is de Mol?

Rik is een deelnemer van het spelprogramma ‘Wie is de Mol?’. Het programma is al vijftien keer uitgezonden en daarmee een groot succes in Nederland. Rik weet het met Marlijn Weerdenburg en Margriet van der Linden tot de finale te behalen. Op donderdag 4 maart 2015 zal de finale worden uitgezonden in het VondelCS in het Vondelpark in Amsterdam. Alle Nederlandse fans kunnen hierbij aanwezig zijn. De finale zal gepresenteerd worden door Art Rooijakkers, die ook het programma zelf presenteert. Of Rik de Mol is, zal op deze donderdag blijken.

Sekssymbool

Rik van de Westelaken komt uit de kast in de periode dat hij student is. Hoewel hij op mannen valt, wordt Rik toch uitgeroepen tot sekssymbool van het programma ‘Wie is de Mol?’. Nadat hij in bloot bovenlijf te zien is op NPO 1, ontvangt Rik vele reacties op Twitter, Facebook en op zijn telefoon. Hij voelt zich erg gevleid door de reacties en zegt ook van mannen veel complimenten te krijgen. Oorzaak van de mediahype rond Rik zal zijn dat hij op het NOS journaal vaak te zien is als ‘saaie’ nieuwslezer in pak en nu zichzelf kan zijn in een spijkerbroek of handdoekje met ontbloot bovenlijf.