HOME

Sybrand van Haersma Buma (Sybrand Buma) is lid van de politieke partij Christen Democratisch Appel (CDA), waar hij de functie van fractievoorzitter uitoefent.

Sybrand is geboren op 30 juli 1965 in het Friese dorpje Workum. Momenteel woont hij in Voorburg. Sybrand is getrouwd en heeft twee kinderen.

Sybrand heeft in Sneek op de middelbare school gezeten van 1977 tot 1983. Zowel zijn grootvader als zijn vader waren burgemeester. Zijn vader had de dorpen Workum en Sneek onder zijn hoede en zijn grootvader Stavoren en Wymbritseradiel. Na de middelbare school startte Sybrand met de studie Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. De studie rondde hij af in 1989. Ook heeft Sybrand in Cambridge gestudeerd, waar hij de studie Internationaal Recht heeft gedaan van 1989 tot 1990.

Sybrand Buma

Sybrand Buma

Carrière

Na zijn studie begon Sybrand bij de afdeling Rechtspraak van de Raad van State. Hier werkte hij als strafjurist van 1990 tot 1992. In 1992 startte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken als beleidsambtenaar en was hij Projectsecretaris van het project reisdocumenten. In 1994 werd Sybrand beleidsambtenaar bij de CDA Tweede Kamerfractie. Daarna werd Sybrand als Kamerlid gekozen in 2002, waar hij zich voornamelijk bezig hield met justitie. Sinds 2007 is Sybrand voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Ook is hij lid van het Presidium van de Tweede Kamer. Hij houdt zich vooral bezig met de wijk Ypenburg in Den Haag en zet zich vooral in voor een veilige en betrokken samenleving, waarin mensen elkaar respecteren.

Nevenactiviteiten

Naast het CDA houdt Sybrand zich bezig met het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, waar hij bestuursvoorzitter van is. Ook is hij voorzitter van het Oud-Aegirfonds, de oud-ledenstichting van de Groningse studentenroeivereniging Aegir, waar Sybrand lid van was in zijn studententijd. Daarnaast is hij bestuurslid van de stichting parlementaire geschiedenis, van de familiestichting Buma en van de Stichting Mr. W.W. Bumaleen. Hij is lid van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten en van Veiligheid en Justitie.

Reizen

Voor de uitoefening van zijn functie is Sybrand vaak op reis. Zo doet hij diverse werkbezoeken in Frankrijk en Spanje en heeft hij een Duits-Nederlandse Conferentie bijgewoond in Duitsland. Hij is op werkbezoek geweest in het kader van veiligheid en beveiliging luchthavens en heeft hij een Conferentie van de Conservative Party bijgewoond in Engeland. Ook is hij op werkbezoek geweest in New York en Berlijn. In 2009 was Sybrand in Noord-Ierland, waar hij de Apeldoorn Conference heeft bijgewoond. In hetzelfde jaar was Sybrand in Manchester in Engeland voor de Conservative Party Conference. In 2010 was hij in Neuengamme in Duitsland in verband met het bijwonen van de herdenking en in 2014 mocht hij op kosten van Konrad Adenaur Stiftung op studiereis en bezoek naar Berlijn, in Duitsland.