HOME

Arnon Grunberg, volledige naam Arnon Yasha Yves Grünberg, is een Nederlandse schrijver en columnist.

Over het algemeen schrijft hij onder zijn naam Arnon Grunberg, maar in het verleden maakte hij ook enige tijd gebruik van de naam Marek van der Jagt. Momenteel schrijft Arnon Grunberg dagelijks een korte column op de voorpagina van de Volkskrant, namelijk de ‘Voetnoot’. Daarnaast schrijft hij tevens columns voor Vrij Nederland, de VPRO-gids, Wordt Vervolgd en het Belgische weekblad Humo.

Arnon Grunberg

Carrière

Als tiener zat Arnon Grunberg op het Vossius Gymnasium in Amsterdam, maar werd hier in 1988 voorgoed van geschorst, omdat hij al voor de tweede zou blijven zitten. Hij ging daarna niet naar een andere school en maakte dus zijn middelbare school nooit af. Daarna had hij een paar baantjes bij onder andere een apotheek en restaurant. Ook speelde Arnon Grunberg in 1989 in twee films. Als kind wilde hij altijd al acteur worden, maar toen hij dat eenmaal was kwam hij erachter dat hij dat eigenlijk helemaal niet leuk vond en besloot daarop te stoppen.
Hij richtte een kleine uitgeverij op, Kasimir, en ging zich op het schrijven toeleggen. In 1994 debuteerde hij met zijn boek ‘Blauwe maandagen’. Het boek was autobiografisch en stipte ook de ervaringen van zijn ouders tijdens de oorlog aan. Blauwe maandagen was een groot succes en won in Nederland de Anton Wachterprijs en de Gouden Ezelsoor. Daarnaast werd het boek ook internationaal opgepikt en werd in vele talen vertaald.
Ook een groot deel van zijn boeken die hij daarna uitbracht vielen in de prijzen. Het meest bekende boek hiervan is zonder twijfel ‘Tirza’. Dit boek won niet alleen de Gouden Uil, maar ook de Libris-literatuurprijs en de Vijfjaarlijkse prijs voor proza uitgereikt door de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Ook werden de filmrechten voor het boek verkocht en maakte het Nationale Toneel er een toneelstuk van.

Persoonlijk

Arnon Grunberg is geboren op 22 februari 1971 in Amsterdam, waar hij ook opgroeide. Hij komt uit een Joods gezin dat de sporen van de Tweede Wereldoorlog nog altijd met zich meedraagt. Zijn moeder overleefde concentratiekamp Auschwitz en zijn vader heeft tijdens de oorlog vooral ondergedoken gezeten. Ondanks dat religie een belangrijke rol speelde in het gezin, besloot Arnon Grunberg op jonge leeftijd al religie voor goed af te zweren. Dit in tegenstelling tot zijn zus, die inmiddels in een Joodse nederzetting in Israël met orthodox Joodse gezin leeft.