HOME

Paul Verhoeven is een Nederlandse regisseur. Hij maakt zowel Nederlandse films als internationale films.

Eén van zijn meest bekende titels is de verfilming van het boek Turks Fruit van schrijver Jan Wolkers. Dankzij een bezoekersaantal van meer dan drie miljoen is het tot op de dag van vandaag nog steeds de best bezochte Nederlandse speelfilm. In begin 2017 won Paul Verhoeven een Golden Globe met zijn nieuwe (Frans-Duitse) film Elle in de categorie beste buitenlandse film.

Paul Verhoeven

Paul Verhoeven

Carrière als regisseur

In 1960 debuteerde Paul Verhoeven al met zijn eerste film als regisseur, genaamd ‘Eén hagedis teveel’. Daarna maakte hij nog een aantal documentaires, maar hij kreeg in 1969 pas echt bekendheid binnen de Nederlandse grenzen met televisieserie Floris, een serie over een ridder in de middeleeuwen.
Hoewel Paul Verhoeven naast de filmrechten van Turks Fruit had gegrepen, lukte het hem uiteindelijk toch tot zijn project te maken. De film werd zo’n succes dat het in 1974 werd genomineerd voor een Oscar. Zelfs decennia later wordt de film nog steeds als een Nederlandse klassieker beschouwd. In 1999 kreeg het een speciale Gouden Kalf omdat zij gezien werd als ‘Beste Nederlandse film van de twintigste eeuw’. Ook werd Turks Fruit in 2007 opgenomen in de ‘Canon van de Nederlandse film’.
De films die Paul Verhoeven in Nederland maakte trokken steeds meer op internationaal niveau de aandacht, waarop hij in de jaren ’80 naar Hollywood vertrok. Hier maakte hij klassiekers zoals Robocop, Total Recall en Basic Instict. Vooral deze laatste werd een ongelofelijk succes dat Paul Verhoeven niet meer heeft kunnen evenaren.
In het begin van de jaren ’00 keerde Paul Verhoeven weer terug naar Nederland en maakte Zwartboek, welke meer dan een miljoen bezoekers naar de bioscopen trok.
De laatste film van Paul Verhoeven is Elle, welke werd ingezonden voor de categorie ‘beste niet-Engelstalige film’, maar werd helaas niet genomineerd. Wel won de film een Golden Globe.

Persoonlijk

Paul Verhoeven is geboren op 18 juli 1938 in Amsterdam. Zijn vader was hoofdonderwijzer en zijn moeder maakte hoeden. Toen Paul Verhoeven 5 jaar oud was, verhuisde het gezin naar Den Haag. Hier ging hij naar het Gymnasium Haganum. In 1955 begon hij aan de studies natuurkunde en wiskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en was lid van studentenvereniging Minerva. In 1960 studeerde Paul Verhoeven af. In 1960 bezocht hij ook de Filmacademie, want ondertussen was hij geïnteresseerd geraakt in het maken en regisseren van films. Paul Verhoeven is in 1967 getrouwd met Martine Tours en kreeg met haar twee dochters.