HOME

Bob Toetenel, geboren in 1952, is de Nederlandse autoriteit op het gebied van relatiemanagement in de businesswereld. Dit houdt in dat hij gespecialiseerd is in het opbouwen en onderhouden van klantrelaties.

Bob Toetenel

Bob Toetenel

Bob Toetenel en relatiemanagement

Volgens Bob Toetenel is het voor bedrijven cruciaal om een goede en tevens een relatie voor de langere termijn op te bouwen met hun klanten. Bob Toetenel stelt ook dat het belangrijk is om al vroeg te beginnen met het opbouwen van de relatie met de klant. Wanneer er de mogelijkheid bestaat dat de beoogde partij een klant gaat worden, moeten bedrijven hier al op gaan inspelen. Dit kan op verschillende manieren, door bijvoorbeeld een simpel kopje koffie te gaan drinken, door de partij uit te nodigen voor een bepaald evenement of zelfs samen op zakenreis gaan. Het is belangrijk om de klant goed te leren kennen en te begrijpen hoe haar bedrijf werkt. Zodra de fundamenten van de relatie zijn gelegd is het uiteraard ook belangrijk om deze relatie in stand te houden.

Loopbaan

Bob Toetenel begon zich bezig te houden met klantrelaties toen hij in 1993 begon als Directeur Overheid bij Getronics, een ICT-bedrijf. Na twaalf jaar werd hij Directeur Externe Betrekkingen, tevens bij Getronics. Toen Getronics in 2007 in handen kwam van KPN bleef Bob Toetenel dezelfde functie bekleden. Na twee jaar werd hij Directeur Executive Programs bij KPN en daarna Directeur Executive Relations, tevens bij KPN. In december 2015 verliet Bob Toetenel KPN en ging hij aan de slag als Senior Executive Relations Adviseur bij Policy Research Cooperation, een adviesbureau. Daarnaast is Bob Toetenel tevens sinds april 2016 Senior Executive Relationsadviseur bij technologiebedrijf Koning & Hartman.
Vanwege zijn rijke kennis over klantrelaties is Bob Toetenel een veelgevraagd spreker op conferenties en andere evenementen. Bij zijn lezingen gaat hij in op relatiemanagement in de businesswereld en zet hij de ‘do’s en don’ts’ op een rijtje.
Naast relatiemanagement bekleedt Bob Toetenel ook meerdere nevenfuncties. Zo is hij onder andere bestuurslid van ondernemersorganisatie VNO-NCW en lid van de Raad van Toezicht van netwerkorganisatie WTC-IBC.

Sportman

Bob Toetenel is in zijn vrije tijd een fervent sporter. Vooral in het wedstrijdzeilen is hij al vele malen in de prijzen gevallen, waaronder een WK-medaille in de éénmansbootklasse. Ook in andere jachtzeilklassen valt Bob Toetenel regelmatig in de (hoofd)prijzen. Vanwege zijn liefde voor de zeilsport was hij ook bestuurslid van de 2015 editie van de SAIL in Amsterdam. Naast het wedstrijdzeilen doet Bob Toetenel ook graag aan golfen en schaatsen.