HOME

Pierre Wind is een bekende Nederlandse Chef-kok. Hij is geboren in Den Haag en werkt op dit moment als executive chef-kok in een Haags restaurant.

Pierre Wind

Pierre Wind

Persoonlijke informatie over Pierre Wind

Pierre Wind, voluit Petrus Marinus Maria Wind, is een Nederlandse chefkok en geniet bekendheid zowel doordat hij in bekende sterrenrestaurants heeft gewerkt, als vanwege zijn kookprogramma’s op de Nederlandse televisie. Pierre Wind is geboren in Den Haag op 24 maart 1965. Hier heeft hij ook de rest van zijn jeugd en tienerjaren doorgebracht. Hoewel hij als chefkok de beste gerechten op tafel weet te toveren, is zijn lievelingsgerecht juist heel erg simpel, namelijk een goed bord Hollandse stamppot met worst.

Opleiding

Nadat Pierre Wind de MAVO had afgerond in Den Haag, volgde hij aan de LTS de opleiding Koken/Serveren. Voor Pierre Wind was dit lang niet genoeg en hij besloot hij ook nog eens aan de Pedagogische en Technische Hogeschool in Amsterdam Consumptieve Techniek te studeren. Hier studeerde hij af in een 3e graads bevoegdheid in koken, serveren, brood en banket. Daarnaast heeft Pierre Wind ook het SVH Café- en Restaurantdiploma Wijncertificaat en VAKO-slijtersvakdiploma weten te behalen.

Carrière als chefkok

Pierre Wind heeft een rijke carrière als chefkok en heeft gewerkt in diverse (Michelin) sterrenrestaurants, namelijk Seinpost in Scheveningen, Prinses Juliana in Valkenburg, House of Lords in Den Haag, Kieviet in Wassenaar, De Zwarte Ruiter in Den Haag, September in Den Haag en Saur in Den Haag. Ook heeft hij aan de wieg gestaan van zijn eigen restaurant ‘De Nas’, waar hij ook als chefkok werkzaam was.
Als chefkok staat Pierre Wind erom bekend dat altijd de meest innovatieve gerechten uit zijn keuken tevoorschijn komen. Te denken valt bijvoorbeeld aan zuurkoolijs of erwtensoep met marsepein. Dit heeft hem allerhande prijzen opgeleverd, waaronder ‘De Zilveren Garde’.
Tegenwoordig is Pierre Wind executive chef van tramrestaurant Hoftramm in Den Haag.

Niet alleen in de keuken maar ook voor de klas

Voor chefkoks is smaak natuurlijk altijd een belangrijk component, maar Pierre Wind gaat een stapje verder. Hij vindt smaak zo belangrijk dat hij ervoor pleit dat zogenaamde ‘smaaklessen’ een vast onderdeel worden van het curriculum in het basisonderwijs. Hiervoor heeft hij een speciale lesmethode ontwikkeld om kinderen kennis te laten maken met verschillende smaken. Dit is in 2004 begonnen als een proefproject op basisscholen in Rotterdam en sindsdien worden de lessen ook op verschillende basisscholen buiten Rotterdam gegeven.
Ook staat Pierre Wind regelmatig zelf voor de klas, zo doceerde hij bijvoorbeeld de vakken drankenkunde, menuleer en serveren aan de François Vatelschool. Tegenwoordig is Pierre Wind docent aan de afdeling Food Design van de HAS Hogeschool in Den Bosch en tevens practor aan de International Hotel & Management School ROC Mondriaan.