HOME

Carice van Houten is een Nederlandse actrice met zowel nationale als internationale rollen. Ze heeft onder andere gespeeld in The Game of Thrones

Carice van Houten

Carice van Houten

Over Carice van Houten

Carice van Houten is geboren op 5 september 1976 in Leiderdorp. Haar moeder, Margje Strassen, is juriste en hoofd personeelszaken bij de Teleac/NOT en haar vader, Theodore van Houten, is schrijver, musicoloog en filmhistoricus. Kunst en cultuur vormden dus al een groot onderdeel van het leven binnen het gezin Van Houten. Carice en haar twee jaar jongere zusje Jelka werden dan ook regelmatig meegenomen maar het museum en theater. Toen ze vijf was scheidden haar ouders helaas, maar desondanks had ze naar eigen zeggen een “fantastische jeugd”.
Nadat Carice van Houten haar atheneumdiploma had behaald aan het St. Bonifatiuscollege in Utrecht, besloot ze naar de Kleinkunstacademie in Amsterdam te gaan. Het eerste jaar verliep erg moeizaam voor haar, ze kon namelijk moeilijk alleen zijn en miste discipline. Nadat ze het eerste jaar aan de Kleinkunstacademie had overgedaan, studeerde ze uiteindelijk af in 2000, waarna haar carrière vrijwel meteen een enorme boost kreeg en tot op de dag van vandaag is blijven groeien.
In maart 2016 maakten Carice van Houten en haar huidige vriend Guy Pearce bekend dat een kindje verwachten.

Acteercarrière

Carice haar interesse in acteren begon toen ze op de middelbare school zat en daar regelmatig in toneelstukken meespeelde. Tijdens haar studie aan de Kleinkunstacademie lukte het Carice om een rol te bemachtigen in televisieserie ‘Het Labyrinth’, welke in 1997 op de Nederlandse televisie kwam. Twee jaar later werd ze opgemerkt door filmmaker Martin Koolhoven, wat leidde tot een hoofdrol in de film ‘Suzy Q’, waar Carice ook een Gouden Kalf voor mocht ontvangen.
De echte doorbraak voor Carice van Houten kwam door haar rol als Minoes in de gelijknamige film. De film was in zowel binnen- als buitenland een doorslaand succes en Carice won haar tweede Gouden Kalf voor haar acteerwerk in de film.
Sindsdien was Carice van Houten niet van het witte doek te slaan (onder andere in ‘Zwartboek’, ‘Ik omhels je met 1000 armen’ en ‘Alles Is Liefde’) en stond ze bovendien ook in theaters op te planken.

Internationale bekendheid

In 2007 maakte Carice van Houten haar opwachting in haar eerste Engelstalige film, ‘Dorothy Mills’. Daarna speelde ze een rol in de film ‘Valkyrie’ met onder andere Tom Cruise, die haar persoonlijk hiervoor had gevraagd nadat hij haar had zien spelen in ‘Zwartboek’. De grote internationale doorbraak voor Carice kwam toen Carice een rol kreeg in de welbekende serie Game of Thrones.