HOME

Doutzen Kroes is een internationaal model en tevens actrice. Ze werd geboren in Oostermeer in Friesland op 23 januari 1985.

Doutzen Kroes

Doutzen Kroes

Over Doutzen Kroes

Doutzen Kroes bracht tevens haar jeugd door in Oostermeer en ging naar het Drachtster Lyceum, waar ze in 2003 haar havo-diploma haalde. Vrij snel daarna kwam haar carrière als model in een stroomversnelling. Oorspronkelijk ambieerde Doutzen Kroes een carrière als schaatsster, omdat zowel haar vader als haar moeder professioneel schaatsers waren in de jaren ’70.
Momenteel is Doutzen getrouwd met dj Sunnery James en heeft samen met hem een zoon en een dochter. Ze woont samen met haar gezin in zowel New York als in Amsterdam.

Modellencarrière

Doutzen Kroes zag zichzelf altijd meer als een tomboy en had eigenlijk nooit echt de ambitie had om professioneel model te worden. Doordat ze na haar eindexamen toch wat wilde bijverdienen, stuurde ze wat vakantiefoto’s naar een modellenbureau in Amsterdam. Al snel mocht ze shows lopen voor grote modenamen zoals Dolce & Gabbana, Gucci, Yves Saint Laurent, Calvin Klein, Tommy Hilfiger en Versace. Daarnaast is Doutzen Kroes al sinds 2006 het gezicht van L’Oréal, wat haar één van de best betaalde modellen van Nederland maakt. Bovendien is zij één van de zogenaamde ‘Angels’ van het bekende lingeriemerk Victoria’s Secret.
Sinds haar contracten met Victoria’s Secret en L’Oréal loopt Doutzen Kroes minder modeshows dan voorheen en is zij vooral vaak te zien als gezicht van bepaalde merken, zoals onder andere Tiffany & Co. en Swiss, en staat ze op de cover van grote modebladen zoals Vogue.

Acteerdebuut

Doutzen Kroes maakte haar acteerdebuut in de Nederlandse speelfilm Nova Zembla, welke in première ging in 2011. Voorafgaand aan haar debuut als actrice volgde ze al een aantal jaar acteerlessen in New York.

Goede doelen

Het blijft niet alleen bij modellenwerk en acteren voor Doutzen Kroes. Ze is namelijk ook nauw betrokken bij Dance4Life. Dit is een intiatief dat de awareness rondom HIV en aids wil vergroten en de verspreiding ervan terug te dringen. Doutzen Kroes heeft onder andere foto’s beschikbaar gesteld om te veilen en reisde ze af naar Nepal om een documentaire te maken over kind huwelijken.
Ook is Doutzen Kroes ambassadrice van de campagne “Praat mar Frysk”. Deze campagne zet zich in voor het behoud van de Friese taal en probeert de populariteit ervan te stimuleren. Steeds minder Friezen groeien op met het Fries als moedertaal en er wordt ook steeds minder Fries onderling gesproken.