HOME

Epke Jan Zonderland is een Nederlandse turner. Op 7 augustus 2012 heeft Epke een gouden medaille gewonnen op de Olympische Spelen.

Epke is geboren op 16 april 1986 in de Friese plaats Lemmer, waar hij tevens is opgegroeid. Epke woont momenteel in Heerenveen en heeft een vriendin. Hij is Rooms-katholiek.

Epke is op jonge leeftijd begonnen met turnen met zijn broers bij de turnvereniging in Lemmer. Daarna ging Epke met één broer trainen bij de turnvereniging in Joure. Momenteel traint Epke echter bij de turnvereniging in Heerenveen, onder leiding van Daniel Knibbeler.

Rintje Ritsma, ook afkomstig uit Lemmer, was een groot voorbeeld voor Epke. Epke had veel bewondering voor de inhuldiging van zijn dorpsgenoot in 1999 en was onder de indruk van ‘De Beer uit Lemmer’.

Epke Zonderland

Epke Zonderland

Studie

Epke studeert momenteel Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, echter zorgen zijn sportprestaties voor enkele studievertraging. Epke heeft zijn bachelor inmiddels afgerond en is wel al begonnen aan de coschappen op de afdeling psychiatrie. Hij wilt zijn studie afronden na de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro. Epke verwacht niet eeuwig te kunnen blijven turnen op topniveau en wenst daarom zijn studie af te maken. Momenteel is hij het meest geïnteresseerd in de orthopedische chirurgie.

Prestaties

Met zijn oefening op de Olympsiche Spelen in 2012 werd Epke Zonderland wereldberoemd. Sindsdien is Epke de ‘Flying Dutchman’ of ook wel ‘Epic Zonderland’. Met de oefening behaalt hij goud, een memorabel moment voor de Nederlandse geschiedenis. Epke beheerst de Cassina-Kovacs-Kolman, een oefening aan de rekstok met drie vluchtelementen, als enige turner. De oefening bestaat uit een dubbele salto gestrekt met hele schroef, een salto gehurkt en een salto gehurkt met hele schroef.

Sinds 2002 neemt Epke Zonderland deel aan turnwedstrijden en eindigt daarbij regelmatig op de eerste plaats. In 2004 werd hij eerste bij het NK en op het internationaal toernooi in het Zwitserse Liestal. Op de Wereldkampioenschappen in 2006 in Teheran (Iran) en Cottbus (Duitsland) behaalde Epke tevens de eerste plaats, op een van zijn favoriete onderdelen; de rekstok. Hij behaalde in hetzelfde jaar de eerste plaats op het NK in Nijmegen. In 2008 won hij het NK in Amsterdam en de finale van het WK in Madrid op de rekstok. In hetzelfde jaar eindigde Epke op de zevende plaats bij de Olympische Spelen in Beijing, door een val. In 2009 mocht Epke de zilveren medaille in ontvangst nemen bij het EK in Londen. In 2010 mocht hij de eerste prijs ontvangen voor het WK In Qatar en het WK In Cottbus. In 2011 won hij goud tijdens het EK in Berlijn. Op de World Cup in Parijs, het WK in Moskou en EK in Berlijn behaalde hij tevens de eerste plek in 2011. In 2012 werd hij eerste bij de Challenge Cup. In 2013 wint hij de Wereld Kampioenschappen turnen op zijn favoriete onderdeel, de rekstok. Voorlopig is Epke van plan nog enkele jaren door te gaan met zijn sport.

Voor zijn prestatie op de Olympische Spelen werd Epke gehuldigd op 14 augustus 2012 door minister Edith Schippers. Epke is daarmee Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij in zijn woonplaats benoemd tot ereburger van Heerenveen op 16 augustus 2012. Epke is ook uitgeroepen tot Sportman van het jaar in 2009, 2011, 2012 en 2013.