HOME

Frans Molenaar is geboren op 11 mei 1940 in Amsterdam en was bekend als een Nederlands couturier.

Frans is op 9 januari 2015 op 74-jarige leeftijd overleden, als gevolg van een val van de trap. Bij de val brak hij een paar ribben en een middenvoetsbeentje. Na de opname in het ziekenhuis verslechterde zijn toestand, waardoor hij een maand na de val kwam te overlijden.

Frans Molenaar

Frans Molenaar

Carrière

In de periode van 1955-1958 studeert Frans aan de Vakschool voor Kleermakers in Amsterdam. Na het succesvol afronden van deze studie loopt Frans een jaar stage bij Charles Montaigne in Parijs, waarna hij zijn eigen bedrijf start in Amsterdam. De vestiging van Frans Molenaar Couture wordt geboren in 1960. In hetzelfde jaar wint Frans een ontwerpwedstrijd, waarbij hij de twee Zilveren Katoenbollen in ontvangst mag nemen van het Nederlands Katoeninstituut. Na de uitreiking van deze prijs maakt Frans 17 verschillende ontwerpen in opdracht van 32 Nederlandse wolfabrikanten en 50 ontwerpen voor de NV Stoomweverij in Enschede. Ook maakt hij een confectieserie voor Kledingmaatschappij Witteveen.

In de periode daarna is Frans werkzaam als kleermaker op het atelier van Guy Laroche in Parijs en in 1964 mag hij zich assistent-ontwerper Haute Couture noemen van Gèrard Pipart, Nina Ricci. Hij vervult deze functie tevens in Parijs. Frans is tot en met zijn laatste levensjaar werkzaam geweest voor diverse confectionairs van dames-, heren- en bedrijfskleding.

Naast haute couture heeft Frans echter diverse functionele werkkleding ontworpen. Zo ontwierp hij bedrijfskleding voor de Haagse reinigingsdienst in 1969 en was hij in 1988 vormgever van de collectie Medidesign voor de gezondheidszorg, vervaardigd door EHCO-KLM in Enschede. Daarnaast heeft Frans diverse bedrijfskleding ontworpen voor o.a.: AKZO, Volkswagen, Gamma, Hoogovens, Heineken, Het Rode Kruis, de Rabobank, Schiphol, Fokker, Cemstro, Albert Heijn, Randstad en de Koninklijke Landmacht.  Frans heeft een schoenencollectie voor Manfield ontworpen ter ere van hun 100-jarig bestaan. Ook heeft hij een kledinglijn opgezet voor C&A, waarmee hij beoogde zijn collectie draagbaar te maken voor iedereen.

Ook heeft Frans diverse goede doelen gesteund door hiervoor werkzaam te zijn. In 1986 maakte hij diverse pro deo ontwerpen voor merchandising voor o.a. Amnesty International en het Foster Parents Plan.

Haute couture en meer

Naast kleding ontwierp Frans diverse andere producten. Zo maakt hij in 1995 een serie kristallen vazen genaamd ‘Unica’ in samenwerking met Royal Leerdam. In 1998 ontwierp hij een collectie sculpturen in Murano, Venetië. In samenwerking met Mosa Porselein heeft hij in 1999 servies ontworpen. Daarnaast heeft hij in samenwerking met Van Wijhe Verf de verflijn ‘Haute Peinture’ ontwikkeld in 1999. In 2000 wordt er zelfs een Ford Ka gepresenteerd, die door Frans Molenaar gerestyled is. In samenwerking met Pearle heeft Frans een zonnebrillenlijn en een correctiemonturenlijn ontworpen. In opdracht van Sparta heeft hij een Amazone fiets gerestyled. In 2005 wordt het parfum ‘Haut Parfum’ gepresenteerd. Voor dit exclusieve parfum ontwierp Frans een kristallen flacon, die hij maakte met behulp van een mal. In 2006 ondertekent Frans een contract bij Karpi voor het ontwerpen van vloerkleden en in 2007 met Borek voor het ontwerpen van buitenmeubilair.

Tentoonstellingen

De ontwerpen van Frans zijn tentoongesteld op verschillende locaties. In 1986 wordt er een overzichtstentoonstelling voor Frans Molenaar Haute Couture georganiseerd in het Haags Gemeentemuseum. Hier worden zijn ontwerpen gepresenteerd die gemaakt zijn in de periode van 1967-1987. Van 25 februari tot en met 26 maart 1989 wordt in het Centraal Museum te Utrecht de tentoonstelling “Constructivistisch drieluik” gehouden. Zowel de modeontwerpen van Frans Molenaar als de muziek van Canto Ostinato van Simeon ten Holt wordt tentoongesteld. Deze tentoonstelling wordt in hetzelfde jaar gepresenteerd in Tokio, Japan. In 1990 vindt er een Haute Couture show plaats in Tokio ter gelegenheid van het Holland Trade Dinner, aansluitend aan het staatsbezoek van Hare Majesteit de Koningin aan Japan. In 1991 vindt er een Haute Couture show plaats in Toronto en in 1994 in Maastricht. De laatste show is ter promotie van het Nederlands Vlaslinnen in samenwerking met het Ministerie van Landbouw. Ter gelegenheid van het jaarlijkse Azalea Festival van de Nato wordt er een Haute Couture show georganiseerd in Norfolk, Virginia, Amerika, op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade. In 1997 wordt de tentoonstelling ‘Frans Molenaar Design’ in het Drents Museum in Assen geopend. In september van dat jaar vindt de première plaats van de Heren Couture Show van Frans in het Amstel Hotel. En in 1998 worden er  Haute Couture shows georganiseerd in Washington, Amerika, en Shanghai, China. De tentoonstelling ‘Frans Molenaar Design’ in het museum Jan van der Togt in Amstelveen wordt in 1998 geopend. Ook wordt de tentoonstelling in Glasgalerie Rob van den Doel in Den Haag gepresenteerd. In maart 2003 is de presentatie van de 75e Couture Show van Frans. In oktober van dat jaar wordt de tentoonstelling ‘Fashion in Glass’ geopend in de galerie van Berengo Fine Arts in Amsterdam. In april 2005 wordt de overzichtstentoonstelling ‘Frans Molenaar – 45 jaar couture in foto’s’ in het Centraal Museum in Utrecht geopend. Tevens wordt het nieuwe boek over Frans Molenaar gepresenteerd. In hetzelfde jaar vindt de presentatie van de 80e Couture Show van de collectie van Frans plaats. In 2005 vinden er tevens twee glastentoonstellingen plaats in Amstelveen en Oisterwijk. In zijn laatste levensjaar had Frans de wens zijn honderdste collectie te presenteren. De eerste dagen in het ziekenhuis na de val van Frans, geloofde hij er heilig in dat dit nog door kon gaan. Frans heeft zijn honderdste collectie niet af kunnen maken.

Prijzen

In 1996 wordt Frans onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau. In 2003 ontving hij de Max Heijmans-ring, een oeuvreprijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt.

Ook heeft Frans zelf een jaarlijkse prijs in het leven geroepen om een bijdrage te leveren aan jonge ontwerpers met couturetalent, de Frans Molenaar-prijs. De prijs, waaraan een geldbedrag van €10.000-, is verbonden, moet worden besteed aan de ontwikkeling van de prijswinnaar tot zelfstandig ontwerper/couturier. Deze werd voor het eerst uitgereikt in 1995.