HOME

Humberto Tan-A-Kiam is geboren in Paramaribo op 26 oktober 1965. Bij het Nederlandse publiek is Humberto bekend als een talkshow host en televisiepresentator.

H Tan

Humberto Tan

Persoonlijk

Humberto is presentator, schrijver, dj en kledingontwerper. Ineke Geenen is de partner van Humberto, waarmee hij drie kinderen heeft. Hij heeft niet bewust gekozen om niet te trouwen, maar is samen met zijn vrouw van mening dat het hebben van drie kinderen elkaar meer bindt dan het jawoord.

Carrière

Humberto is voor het eerst te zien op televisie bij het programma ‘De tafel van 7’. In 1991 wordt hij redacteur bij het programma ‘Forza TV’. Na een korte tijd presenteert Humberto dit programma zelf. Na twee jaar stapt Humberto over naar Studio Sport. Tevens heeft Humberto het NOS Journaal gepresenteerd.

In 1999 wordt Humberto verkozen tot ‘best geklede Nederlander’. Een reden die aanleiding gaf voor Humberto om zijn eigen kledinglijn te starten, genaamd ‘HUMBERTO’.

Ook in 2000 gooit Humberto het over een andere boeg. In dit jaar komt het boek ‘Het Surinaamse legioen, Surinaamse voetballers’ uit op eigen naam van Humberto Tan. Daarnaast brengt Tan het fotoboek ‘Het Kleine Verschil’ uit voor het Nederlandse Rode Kruis in 2002.

In 2005 maakt Humberto de overstap van de AVRO naar de televisiezender Talpa, waar hij sportdeskundige en presentator wordt van het programma ‘Café de Sport’. Na de televisiezender Talpa stapt hij over naar RTL Nederland, waar hij het eredivisievoetbal gaat presenteren. In 2013 speelt Humberto tevens een gastrol in de TV Kantine. Ook presenteert Humberto het programma ‘ De wedstrijden’ bij de betaalde televisiezender Eredivisie Live.

Humberto heeft diverse stemmen ingesproken in animatiefilms. Zo is hij te horen in de Nederlandse bewerking van de animatiefilm ‘Surf’s Up’ in 2007 en spreekt hij in 2009 de stem in van Buck de Wezel in de film Ice Age: Dawn of the Dinosaurs.

Naast televisieprogramma’s is Humberto regelmatig te horen op de radio. In het geval dat 538-dj Edwin Evers op vakantie is, valt Humberto voor hem in. Daarnaast was hij wel eens vervanger bij het RTL-4 programma ‘RTL Boulevard’ in de periode van 2008 tot en met 2012.

In oktober 2010 start hij met het programma ‘On the move’ van BNR Nieuwsradio, het programma dat sinds 2012 de naam ‘BNR Humberto Tan’ draagt. Hier stopt hij mee in maart 2013. Tan presenteert nog wel een sportprogramma voor BNR op zaterdag.

Momenteel is Humberto elke werkdag te zien op RTL 4 met zijn eigen talkshow. Sinds 26 augustus 2013 presenteert hij ‘RTL Late Night’. Door onder andere dit programma wordt hij in maart 2014 gekozen tot Beste Presentator bij ‘De TV-Beelden’. Op 26 oktober 2014 ontvangt hij de prijs voor Zilveren Televizier-Ster Man.

Juridisch

Humberto ging op jonge leeftijd rechten studeren aan de Universiteit van Amsterdam, waarmee hij beoogde een succesvolle carrière in de advocatuur te starten. Na de afronding van zijn studie koos hij echter voor een opmerkelijke carrièreswitch, toen hij in dienst trad van de AVRO. Na een korte periode werkzaam te zijn bij een Amsterdams advocatenkantoor, heeft Humberto definitief een keuze gemaakt voor de media. In zijn talkshow besteed Humberto regelmatig aandacht aan juridische onderwerpen, maar in november 2014 werd bekend gemaakt dat hij zijn juridische achtergrond gaat benutten. Humberto gaat gevraagd en ongevraagd advies geven bij de rechtbank in Overijssel. Hij zal deel uit maken van de Raad van Advies en adviseren over diverse zaken betreffende beleids- en kwaliteitsdoelen, communicatie, social media, klachtbehandeling, omgevingsanalyse en het vertalen van landelijke thema’s naar lokaal niveau.

Goede doelen

Verder is Tan bestuurslid van de Stichting Suriprofs, die fondsen werft voor goede doelen in Suriname. Sinds 2002 is hij tevens ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis. Ook is hij ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds.