HOME

Frans Timmermans is een bekende Nederlandse politicus. Franciscus Cornelius Gerardus Maria (Frans) Timmermans is geboren op 6 mei 1961 in Maastricht.

Frans is opgegroeid in Brussel en Rome. Van huis uit spreekt hij zowel Limburgs als Nederlands. Daarnaast spreekt hij Duits, Frans, Engels, Russisch en Italiaans. In 1975 verhuisde Frans met zijn moeder naar Nederland. Hij behaalde zijn vwo-diploma op het Bernardinuscollege in Heerlen. Van 1980 tot 1985 studeerde hij Franse letterkunde in Nijmegen aan de Katholieke Universiteit. Daarnaast heeft Frans van 1985 tot 1985 Europees recht en Franse letterkunde gestudeerd in Nancy, te Frankrijk.

Frans heeft zijn militaire dienstplicht vervuld door de functie krijgsgevangenen-ondervrager Russisch te vervullen bij de Koninklijke Landmacht, waar hij tevens het diploma tolk-vertaler Russisch behaalde. Frans bleef nog meer dan twintig jaar na zijn dienstplicht reserveofficier.

Frans Timmermans

Frans Timmermans

Carrière

In 1987 startte Frans de diplomatenopleiding onder leiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij vervulde de functie van tweede secretaris op de Nederlandse Ambassade in Moskou, werkte onder leiding van Europees Commissaris Hans van den Broek en was adviseur van Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de OVSE Max van der Stoel. Vanaf 1990 tot heden vervult hij de functie als minister in de Partij van de Arbeid. Van 19 mei 1998 tot 22 februari 2007 was Frans lid van de tweede kamer. Zijn werkzaamheden zagen vooral op Europese Zaken en Defensie en Frans mocht de functie van ondervoorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse zaken bekleden. Bij het opstellen van de Europese Grondwet, waar Frans een grote voorstander van is, van maart 2002 tot juli 2003 vertegenwoordigde Frans de Tweede Kamer in de Conventie over de Toekomst van Europa.

Frans mocht van 22 februari 2007 tot 23 februari 2010 de functie van Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken bekleden. Tijdens deze periode hield Frans zich bezig met o.a. het Verdrag van Lissabon, de opvolger van de afgewezen Europese Grondwet. Van 5 november 2012 tot 17 oktober 2014 was hij Minister van Buitenlandse zaken en wederom lid van de Tweede Kamer. Op 2 september 2014 werd Frans voorgedragen door de Nederlandse regering als kandidaat-lid voor de Europese Commissie. Jean-Claude Juncker ging hiermee akkoord en sinds 1 november 2014 mag Frans de functie van de eerste vicevoorzitter Betere Regelgeving, Interinstitutionele Betrekkingen, Rechtsstatelijkheid en het Handvest van de grondrechten bekleden bij de Europese Commissie-Juncker.

Onderscheidingen

Frans is benoemd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast mocht Frans de onderscheiding voor Officier in de Orde van Verdienste van de Republiek Polen in ontvangst nemen. Frans heeft de Bulgaarse Gouden Palm mogen ontvangen en is benoemd tot commandeur in de Orde van Verdienste van Roemenië en in de Orde van de Poolster en Chevalier in de Legion van Eer en in de Orde van Malta. Tevens heeft Frans een Grootkruis in de Orde van het Zuiderkruis, in de Orde van het Kruis van Terra Mariana, in de Orde van Groothertog Gediminas van Litouwen en in de Orde van de Verdienste van de Chili gekregen.

Politicus van het Jaar 2014

Frans is op 11 december 2014 uitgeroepen tot Politicus van het Jaar 2014. Op 21 juli 2014 gaf Frans bij het spoeddebat van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een emotionele toespraak na de MH17 ramp. Hij maakte daarmee veel indruk bij de Nederlandse bevolking en staat bekend om zijn emphatisch vermogen, kennis van zaken en zijn bevlogenheid. In de grote publieksverkiezing, die jaarlijks plaatsvindt, presteerde Frans een score die nooit eerder behaald is. Hij kreeg maar liefst 30% van de uitgebrachte stemmen.