HOME

Marlene Dumas is geboren in 1953 in Kaapstad te Zuid-Afrika en bekend als een succesvolle kunstenares en schrijfster.

Marlene Dumas

Marlene Dumas

Persoonlijk

Marlene’s vader overleed toen Marlene 13 jaar oud was, waarna zij opgroeide met haar moeder op een wijnboerderij bij de Kuilsrivier. Van 1972 tot 1975 studeerde zij schilderkunst aan de Universiteit van Kaapstad. In 1976 krijgt Marlene een beurs voor een studie overzees en verhuisd ze naar Amsterdam. In 1989 wordt haar dochter Helena geboren. In hetzelfde jaar verhuist Marlene samen met kunstenaar Jan Andriesse naar een woonboot aan de Amstel.
Zij keert regelmatig terug naar Zuid-Afrika, waar de nodige inspiratie vandaan komt. Naast haar geboorteland zijn er vaak terugkerende thema’s te zien, zoals: geweld, moederschap, liefde, erotiek en pornografie.

Vanuit haar ‘vieze’ atelier maakt zij spraakmakende kunst. Zij schildert mensen, geen natuur, omdat zij de rust daarvoor niet kan vinden. Ze schilderde het lijkportret van Marilyn Monroe. Voor het maken van een tentoonstelling heeft zij alle energie nodig, het put haar uit. Titels zijn belangrijk voor Marlene, ze maken een werk af en zetten de kijker aan het denken. Schaamte is een belangrijk uitgangspunt voor haar werk, schaamte kan worden vertaald naar sociaal bloeden. Mede door haar gevolgde studie filosofie van de moraal aan de Universiteit van Kaapstad, interesseert zij zich voor dit onderwerp. Volgens Marlene wordt elk moreel stelsel opgebouwd uit schaamte en schuld.

Carrière

In 1978 is Marlene’s werk te zien in het Stedelijk Museum te Amsterdam en in 1984 opent zij haar eerste solotentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht. In 1998 wordt haar werk ‘Sweet nothing Notes and Texts’ gepubliceerd. Het schilderij ‘The Teacher’ wordt voor 3,34 miljoen geveild in 2006 bij Christie’s. Dit is de hoogste prijs die ooit betaald is voor een werk dat door een levende kunstenares is gemaakt. In 2010 behaalt zij haar eredoctoraat aan de Rhodes Universiteit te Grahamstad in Zuid Afrika. In 2014 worden haar werken tentoongesteld in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Daarnaast is haar werk vele malen internationaal tentoongesteld in o.a. Londen, Warschau, Milaan, New York, Houston, Istanbul, Tokio en Johannesburg. Marlene Dumas is een van de succesvolste kunstenaressen van dit moment.

Prijzen

In 2011 wint Marlene de Rolf Schokprijs en in 2013 de Johannes Vermeer Prijs. In 2015 wordt zij verkozen tot Kunstenares van het jaar 2015. De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de bekendste verkiezing op het gebied van de Nederlandse kunst. Zowel door een omvangrijke jury als het publiek worden stemmen uitgebracht, waardoor de werken van de winnaar door een groot deel van de bevolking wordt gewaardeerd en de prijs van grote betekenis is voor de kunstenares.