HOME

Fresku (Papiaments voor ‘brutaal’) is een Nederlandse rapper. Zijn echte naam is Roy Michael Reymound en hij werd geboren op 26 oktober 1986 in Eindhoven.

Fresku

Fresku

Over Fresku

Gezien zijn moeder Nederlands is, maar zijn vader Curaçaos, woonde Fresku tussen zijn zevende en veertiende jaar op Curacao. Daarna verhuisde het gezin weer terug naar Nederland.

Hoewel hij op zijn veertiende al een beetje begon met rappen, ging hij er op z’n twintigste echt werk van maken. Samen met Karimineel en Teemong richtte hij de rapgroep Zwarte Schapen op. Tegelijkertijd begon Fresku ook met het maken van grappige filmpjes op YouTube samen met Teemong. Hoewel de groep inmiddels niet meer actief is, maakt Fresku nog altijd filmpjes en videoclips met Teemong en is Teemong nu zelf ook een succesvol producer en filmmaker.

Muziek

Het echte startsein van zijn solocarrière als rapper kwam toen Fresku in 2008 het nummer ‘Brief aan Kees’ maakte. Dit nummer was gericht aan Kees de Koning, de directeur van het bekende label Top Notch. Kees de Koning was onder de indruk van het nummer en in 2009 tekende Fresku zijn contract bij Top Notch. In dat jaar bracht Fresku een aantal singels uit, maar de release van zijn eerste album, getiteld Fresku, moest wachten tot 2010. Dit album werd zeer goed ontvangen. Zijn tweede album, genaamd Maskerade, kwam in 2012 uit. Tegelijkertijd werd ook een documentaire over het ontstaan van het album uitgebracht, deze heette ‘Fresku 2.0’. Het derde album van Fresku werd in 2015 gereleased en heet ‘Nooit Meer Terug’. Op dit album stond ook het kritische nummer ‘Zo Doe Je Dat’.

Gino Pietermaai

Fresku heeft ook zijn eigen alterego waarmee hij ontzettend succesvol is onder zijn fans. Zijn typetje is een stereotype Antiliaan die niet veel anders doet dan vrouwen versieren, een beetje rappen en vooral erg brutaal zijn. Gino Pietermaai werd bekend dankzij de korte sketches die Fresku als zijn alterego maakte met Teemong.

Kritisch naar de maatschappij

Fresku is in zijn nummers niet vies van een stukje maatschappij-kritiek. In 2015 haalde hij volop de media toen hij een flinke sneer maakte naar radiostation 3FM in zijn nummer ‘Zo Doe Je Dat’. Fresku vond dat de muziek die de zender draaide teveel gefocust was op blanke artiesten en rappers, en vond dat gekleurde rappers te weinig zendtijd kregen. In de videoclip van het nummer is te zien hoe Fresku zichzelf wit schminkt en een blonde pruik op doet. Uiteindelijk eindigt het nummer in een duet met de band Go Back To The Zoo.