HOME

Geert-Jan Knoops, voluit Gerardus Godefridus Johannes Alexander Knoops, is een Nederlandse strafrechtadvocaat.

geert-jan-knoops

Geert-Jan Knoops

Over Geert-Jan Knoops

Hij heeft sinds 1994 zijn eigen kantoor: Knoops’ advocaten. Daarnaast is hij ook bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam in politiek van het internationaal recht, tevens is hij momenteel visiting professor aan de Shandong University in China in internationaal recht.

Studie en loopbaan

Tussen 1977 en 1980 studeerde Geert-Jan Knoops aan de pedagogische academie. Daarna volgde hij tot 1982 een officiersopleiding bij het Korps Mariniers. Na 1982 ging Geert-Jan Knoops civiel recht studeren aan de Katholieke Universiteit Brabant (tegenwoordig Tilburg University). In 1987 studeerde hij hiervan af, waarna hij strafrecht ging studeren aan de Rijksuniversiteit Utrecht (tegenwoordig Universiteit Utrecht).
Na zijn afstuderen ging hij de advocatuur in en was hij een tijdje werkzaam bij het kantoor van Max Moszkowicz sr. gewerkt. Uiteindelijk begon hij zijn eigen kantoor samen met zijn vrouw in 1994: Knoops’ advocaten.
De advocatuur was echter niet genoeg voor Geert-Jan Knoops, in 1998 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden. Tussen 2003 en 2013 was Geert-Jan Knoops hoogleraar in internationaal strafrecht aan de Universiteit Utrecht. In de tussentijd heeft hij ook meerdere malen opgetreden als adviseur bij onder meer de binnenlandse en buitenlandse overheden, bij een zaak betreffende Guantanamo Bay en bij het Sierra Leone Instituut voor Internationaal Recht.

Over Knoops’ advocaten

Knoops’ advocaten is gevestigd in Amsterdam en is gespecialiseerd in strafrecht en internationaal recht. Daarnaast is zij ook gespecialiseerd in cassatiezaken. Desalniettemin is zij vooral beroemd om haar optreden voor internationale rechtsinstanties zoals het Joegoslavië Tribunaal, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, het Rwandatribunaal en het Internationaal Strafhof.

Boeken en andere publicaties

Als academicus heeft Geert-Jan Knoops meerdere publicaties op zijn naam staan waarbij hij zich onder andere toelegt op het internationaal strafrecht en de praktijk van de internationale gerechtshoven en tribunalen zoals het internationaal strafhof en het Joegoslavië Tribunaal.
Daarnaast heeft Geert-Jan Knoops tevens vier romans geschreven. Hoewel deze verhalen uiteraard fictie zijn, hebben ze allen toch een strafrechtelijke inslag en spelen zich vaak af in een internationale sfeer. Zo gaat zijn boek ‘Advocaat van de President’ (2010) over het strafproces van de Amerikaanse president voor het binnenvallen van Irak. Zijn andere roman, ‘Het Petronius Mysterie’ (2011), gaat over een ongeluk op een boorplatform. Het hoofdpersonage van het verhaal wordt strafrechtelijk vervolgd op grond van nalatigheid. Het boek zoomt verder in op het strafrechtelijke proces.
Tot slot heeft Geert-Jan Knoops ook een tweetal non-fictie boeken geschreven over zowel Osama Bin Laden en over de wereld van het internationaal recht.