HOME

Gerard Spong is een bekende Nederlandse strafrechtadvocaat. Hij is werkzaam bij het advocatenkantoor Spong Advocaten.

De heer Spong

Gerard Spong

Over Gerard Spong

Gerard Spong is in Paramaribo geboren op 9 juni 1946. Hij groeide op in Suriname en verhuisde in 1962 naar Nederland. Na een tijd in Oegstgeest te hebben gewoond, verhuisde Spong naar Amsterdam. Daar volgde hij de studie politicologie en rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie verhuisde Gerard Spong wederom naar Paramaribo, waar hij zijn carrière startte als advocaat. Drie jaar later kwam Gerard weer naar Nederland, waar hij een advocatenkantoor opstartte. Dit deed Spong in samenwerking met Mischa Wladimiroff.

Spong Advocaten

Een aantal jaar later startte Gerard zijn eigen advocatenkantoor, Spong Advocaten. Bij de start van dit kantoor werkte hij samen met Oscar Hammerstein. Spong heeft een aantal spraakmakende strafrechtelijke zaken gedaan. Zijn eerste spraakmakende zaak draaide om een uitleververzoek van Duitsland, waarbij Gerard drie personen bij stond die lid waren van de Rote Armee Fraktion. Daarnaast stond hij een verdachte bij, die verdacht werd van een moord op een scholiere van 17 jaar oud en een huisarts die werd beschuldigd van moord op vier bejaarden. Ook Patrick Kluivert heeft Spong ingehuurd, toen hij terecht stond voor verkrachting. Daarnaast startte hij met zijn collega Hammerstein een rechtszaak tegen NRC, wegens aanzetting tot haat.
Bij Spong advocaten worden verschillende zaken behandeld. Het kantoor is gespecialiseerd in het strafrecht, familierecht en mediation. Binnen het strafrecht is Gerard gespecialiseerd in cassatiezaken. Het kantoor heeft een vestiging in Amsterdam aan de Keizersgracht en in Haarlem aan het Kenaupark.

Televisie

Naast de spraakmakende zaken, waar Gerard regelmatig mee op televisie verschijnt, was Gerard tevens te zien in het televisieprogramma Nova College Tour. Ook uit dit programma volgde een spraakmakende zaak, tegen de politicus Wilders. Daarnaast was Spong te zien in het programma Advocaat van de duivel.

Publicaties

Gerard Spong heeft tevens verschillende boeken op zijn naam staan. Zo bracht hij het boek De Duivelskunstenaar uit in 1985 en werd zijn boek Leugens om bestwil in 1997 uitgegeven. In hetzelfde jaar werd het boek De kroongetuige in het Octopus-proces uitgegeven. Daarnaast heeft Spong meegewerkt aan de publicatie Homa advocatus. In 2003 bracht Gerard Spong, in samenwerking met de heer Hammerstein, het boek Vervolg ze tot in de hel: de haatzaai-aangifte van Fortuyn uit en in 2007 werd het boek Strafrechtelijk Prikkeldraad gepubliceerd. In 2012 werd het boek De Hypocrisie van de Achterdeur uitgegeven en in 2012 het boek De rechtsstaat: oase of fata morgana?. In 2013 volgde het boek De breuk, dat tevens op naam staat van Gerard Spong.