HOME

Gerrit Vrieze is repatriëringsdeskundige bij het Duitse bedrijf EMS 24-7. Hij zorgt ervoor dat ernstig zieke of terminale patiënten wereldwijd op de juiste wijze vervoerd worden naar een door hen gewenste bestemming.

Gerrit Vrieze

Gerrit Vrieze

EMS 24-7

EMS is een Duits bedrijf dat bij een ziekte of een ongeval de reis naar een eigen of gewenst land verzorgt, omdat de patiënt hier soms niet toe in staat is. Gerrit Vrieze: “We verzorgen internationale medische repatriëring, zowel over de weg als door de lucht. We staan 24/7 klaar en we repatriëren zo’n 350 tot 400 keer per jaar. Gemiddeld komt dat neer op ongeveer één patiënt per dag, maar dat varieert heel erg. Je hebt namelijk ook te maken met seizoensinvloeden. In vakantieperiodes is het wat drukker en dan heb je soms meer aanvragen. Maar je moet je voorstellen dat zo’n aanvraag erg veel werk met zich meebrengt, voordat je dat allemaal geregeld hebt.”

Medisch coördinator

Binnen de wereld waarin Gerrit Vrieze werkt, wordt zijn functie omschreven als medisch coördinator. Dit houdt in dat hij mensen van het begin tot het eind begeleidt tijdens de repatriëring. “Wanneer iemand een zorgaanvraag doet, doe ik een intake. Met het multidisciplinaire team filter ik de aanvraag en bekijken we wat de zorgaanvrager nodig heeft. Op basis daarvan doen we een voorstel hoe ze vervoerd kunnen worden.” Gerrit Vrieze heeft inmiddels veertien jaar ervaring in het vervoeren van ernstig zieke patiënten over lange afstanden. “Het belangrijkste in deze functie is dat ik alle operationele processen ken, maar ook met welk ziektebeeld je voor welke vervoersoptie kunt kiezen, en wat dan de snelste en meest veilige optie is.”
Het mooiste aan een repatriëring vind Gerrit Vrieze dat als ze met het team de repatriëring tot een positief einde kunnen brengen. “Het geeft me voldoening wanneer we de wensen van mensen, in een van de meest moeilijkste situaties van hun leven, kunnen vervullen. Er zijn soms mensen die ook terug willen naar hun eigen land, wetende dat zij daar zullen gaan sterven, dat zijn soms wel moeilijke situaties. Ik vind het psychisch soms ook loodzwaar en heftig. Maar aan de andere kant is het ook heel mooi dat wij als team zo’n wens in vervulling kunnen laten gaan. Dat geeft heel veel voldoening en dat is ook de reden dat ik mijn hand niet omdraai om vijftien uur op een dag te werken bijvoorbeeld, ik sta altijd voor mensen klaar.”