HOME

Roelof Potgieser is eigenaar van Praktijk voor Orthodontie R.G. Potgieser in Winschoten en hij is tevens eigenaar van orthodontiepraktijk R.G. Potgieser Fachzahnarzt für Kieferorthopädi in Leer in Duitsland.

Roelof Potgieser

Roelof Potgieser

Ontstaan praktijk

Tijdens zijn vierjarige specialisatie Orthodontie was Roelof Potgieser al bezig met het plannen van een eigen orthodontiepraktijk opzetten. In 1986 studeerde hij af maakte van zijn plannen realiteit: hij opende Praktijk voor Orthodontie R.G. Potgieser in Winschoten. “Ik was blij dat ik mijn eigen praktijk was begonnen. Patiënten kreeg ik door een advertentie in de krant te zetten en door mezelf voor te stellen bij tandartsen zodat zij patiënten konden doorsturen. Tegenwoordig starten mensen niet zo snel na het afstuderen een eigen praktijk. Ze willen eerst ervaring opdoen. Ook gezien de toegenomen regeldruk vinden ze het wel fijn om niet meteen een eigen praktijk te hoeven opstarten.” Inmiddels bestaat de praktijk in Winschoten drieëndertig jaar en in 2011 is er nog een praktijk in Duitsland bijgekomen. “In Nederland moest het allemaal sneller en goedkoper, waar ik eigenlijk geen goede zorg meer kon verlenen. Ik wilde niet gaan werken als een massapraktijk, maar juist veel individuele zorg aan patiënten besteden, daarom besloot ik in Leer in Duitsland een praktijk op te zetten. Gezien de ontwikkelingen in Nederland zit ik liever in Duitsland. Daarentegen heb je in Duitsland meer bureaucratie, dus veel meer onnodig papierwerk.” Roelof Potgieser werkt twee dagen per week in Duitsland, de overige dagen werkt hij in Winschoten.

Nascholing

Nog altijd blijft Roelof Potgieser investeren in nascholing. Dat heeft hij vanaf het eerste moment gedaan: ervoor zorgen dat zijn kennis up-to-date blijft en op de hoogte blijven van de nieuwste technieken. Zo heeft hij in de periode van 2007 tot 2009 in een praktijk in Ierland gewerkt. Elke maand reisde hij voor een week naar Ierland om zich bij te scholen en ervaring op te doen. “Invisalign was toen een nieuwe opkomende techniek en de enige plek waar ik dit kon oefenen, was Ierland.” In het verleden hadden tandartsen ook de mogelijkheid om praktijk Potgieser Orthodontist in Winschoten te bezoeken om praktijkervaring op te doen, maar tegenwoordig onderneemt Roelof Potgieser minder van deze activiteiten.

Boeiend vak

Roelof Potgieser is eenenzestig, maar voorlopig hoeft hij nog niet met pensioen: “Ik vind mijn vak enorm leuk. En je hebt ook zoveel geïnvesteerd in je opleiding en kennis en kunde, dat het maatschappelijk een enorm verlies is als je vroeg met pensioen gaat. Daar moet je ook rekening mee houden. Ik vind mijn vak dermate boeiend en dankbaar, dat wil ik nog even blijven doen.” Al kijkt Roelof Potgieser er ook naar uit om wat meer met zijn hobby’s bezig te gaan. Hij houdt van klussen en houtbewerking, hij heeft zelfs ooit een cursus meubelmaken gevolgd. Ook heeft hij een grote belangstelling voor de koloniale geschiedenis, daarom vertrekt hij binnenkort voor drie weken naar Indonesië om op studiereis te gaan.