HOME

Henk Jan is directeur van het bedrijf Tony’s Chocolonely. Henk Jan is geboren op 14 maart 1974 en opgegroeid in Holten. In 2004 is hij getrouwd met Brigitte Bakker.

Beltman

Henk Jan Beltman

Persoonlijk

In 2000 studeerde Henk Jan af aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij de opleiding bedrijfskunde heeft gevolgd. Van 2006 tot 2007 volgde hij de Master of Food Management aan de EFMI Business School.

Hij startte zijn carrière bij Heineken door middel van een Commercieel Management Traineeship in 2001. Daarna werkte hij als Nationale Promotie Coördinator Pepsi, Sisi & 7UP bij Vrumona van 2001 tot 2003. Bij dit bedrijf werd hij tevens Junior Brand Manager Pepsi & 7UP voor de periode van juni 2002 tot april 2004. Van december 2004 tot maart 2008 vervulde hij de functie van Country Manager Benelux bij het bedrijf Innocent Drinks.

Tony’s Chocolonely

Tony’s Chocolonely is ontstaan door een aflevering van het programma ‘Keuringsdienst van Waarde’, waarin wordt ingegaan op de (kind)slavernij die nog steeds bestaat in West-Afrika, waarvan de meeste cacao afkomstig is. De journalist Teun (Tony) van de Keuken is geschokt door dit nieuwsfeit en probeert om deze reden een slaafvrije chocoladereep te produceren. De vraag naar de fairtrade chocoladerepen is enorm, hetgeen als gevolg heeft dat Tony’s Chocolonely wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in 2006.

Sinds 2010 heeft Henk Jan een meerderheidsbelang in de onderneming, gevestigd aan het Westergasterrein te Amsterdam. Het marktaandeel dat de organisatie heeft in Nederland steeg naar ruim 4,5 procent in 2014. Na de toetreding van Henk Jan als directeur groeide de omzet van Tony’s Chocolonely met ruim 60%.

De organisatie maakt zich hard voor boeren in West-Afrika, waar grote armoede heerst. De consumenten betalen niet genoeg voor de chocolade in de Nederlandse supermarkten, waardoor de boeren niet genoeg kunnen investeren in hun cacaoplantages. Tony’s Chocolonely zet zich in voor deze boeren, door middel van het doorberekenen van de kosten van de boeren voor de productie van chocolade in de prijs die uiteindelijk betaald wordt door de Nederlandse consument. Hierdoor kan de cacao-industrie blijven bestaan. Er is volgens Tony’s dan ook geen sprake van de zogenaamde ‘cacaocrisis’, de crisis die in december 2014 in de media onder de aandacht werd gebracht.

Slaafvrije productie van chocolade

De missie van Tony’s is een 100% slaafvrije chocolade-industrie, waarbij onder slaafvrij wordt verstaan: elke vorm van gedwongen arbeid en/of werk waarvoor men geen vergoeding ontvangt. Ook illegale kinderarbeid valt onder de reikwijdte van deze definitie.

In 2007 heeft de Amsterdamse rechter bepaald dat er voldoende is aangetoond dat de Tony’s Chocolonely-chocolade slaafvrij wordt geproduceerd. De onderneming was voor de rechter gedaagd, omdat de importeur van Zwitserse chocolade Bellissimo van mening was dat dit niet het geval was, waardoor zijn eigen chocolade negatief in de media zou kunnen komen.

Prijs

Henk Jan Beltman heeft de Amsterdamse Ondernemersprijs 2014 gewonnen. De prijs wordt uitgereikt aan een Amsterdamse betrokken ondernemer, die uitblinkt in creatief en innovatief ondernemerschap. Op 26 november 2014 werd deze prijs in de Rai in Amsterdam uitgereikt tijdens de Week van de Ondernemer. De heer Rijk van Ark, directeur Economische Zaken van de gemeente Amsterdam, mocht de prijs uitreiken. Henk Jan Beltman was volgens de jury vastberaden om alle chocoladeproducenten hun verantwoordelijkheid te laten nemen. Henk Jan denkt zelf dat hij de prijs heeft gewonnen door vastberadenheid. In het begin van zijn carrière dacht hij dat geld verdienen een doel op zich was, maar uiteindelijk kwam hij erachter dat geld een middel was om zijn echte doel – in dit geval de productie van slaafvrije chocola – na te streven. Hij wilt met Tony’s Chocolonely de wereld verbeteren door de chocolade industrie te veranderen en te verduurzamen en is vastberaden genoeg dit doel waar te maken.