HOME

Jeroen Pauw is een Nederlandse televisiepresentator, journalist en producent. Momenteel presenteert hij het late night praatprogamma ‘Pauw’, waarin hij de actualiteiten met gasten bespreekt.

Jeroen Pauw

Jeroen Pauw

Jeugd en vroege carrière

Jeroen Pauw is geboren op 15 augustus 1960 in Hilversum en groeide hier ook op. Op jonge leeftijd wist hij al dat hij zijn hart in de journalistiek lag. Tijdens zijn middelbare schoolperiode had hij bijbaantjes bij de omroepen die natuurlijk op een steenworp afstand gevestigd waren. Tevens was hij destijds leerling-journalist bij de AVRO’s radiojournaal.
Een tijdje later kwam hij via zijn bijbaan bij de Evangelische Omroep (EO) wederom bij de radio terecht nadat hij was gevraagd om stemmen in te spreken. Van hieruit wordt Jeroen Pauw ook radio-omroeper bij de EO en freelance-journalist bij de Radionieuwsdienst van het ANP en bij Radio Nederland Wereldomroep. Later werd hij ook verslaggever en presentator bij radioprogramma’s van de NCRV en de VARA. Dit bleef hij tot 1989 doen.

Televisiecarrière

Het jaar 1989 was het startsein voor de televisiecarrière van Jeroen Pauw. In dit jaar begon hij samen met onder andere Loretta Schrijver als nieuwslezer voor het (destijds nog) RTL Véronique Nieuws. Na enige tijd presenteerde hij op RTL ook het culturele praatprogramma Studio Rembrandt en het programma Een Kwestie van Kiezen.
Na tien jaar werkzaam te zijn geweest voor de commerciële televisie, wilde Jeroen Pauw zelf programma’s gaan produceren. Hiervoor richtte hij samen met Peter Adrichem televisieproductiebedrijf TVBV op. Een aantal programma’s die Jeroen Pauw hiermee heeft geproduceerd (en in een aantal gevallen tevens presenteerde) zijn Storing TV, Goedemorgen Nederland, Pauw in Panama en 5 Jaar Later.
Daarnaast begon hij in 2002 met de presentatie van het actualiteitenprogramma NOVA, waar hij voor het eerst ging samenwerken met Paul Witteman. Deze samenwerking bleek zo goed te werken, dat ze een wekelijks programma kregen: Woestijnruiters. Dit programma stopte na één seizoen omdat Jeroen Pauw en Paul Witteman vanaf 2006 een dagelijks live actualiteitenprogramma mochten gaan maken: Pauw & Witteman. Dit programma stopte per in 2014. Sindsdien presenteert Jeroen Pauw een gelijksoortig praatprogramma genaamd Pauw.
Naast de actualiteitenprogramma’s is Jeroen Pauw sinds 2008 presentator van het bijzondere programma 5 Jaar Later. In dit programma interviewt Jeroen Pauw gasten en blikt hij terug op een interview dat hij vijf jaar eerder met hen opnam.

Onderscheidingen

Over de jaren heen heeft Jeroen Pauw meerdere prijzen mogen ontvangen. In 1999 en 2004 ontving hij het Gouden Beeld, in respectievelijk de categorieën Presentatie/Informatie en TV-persoonlijkheid van het jaar. In 2013 kreeg hij de Sonja Barend Award voor het interview dat hij had in zijn programma 5 Jaar Later met PVV-Kamerlid Fleur Agema. In 2015 kreeg hij het TV-Beeld voor zijn interview in Pauw met de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.