HOME

Saskia Noort is een Nederlandse schrijfster, daarnaast schrijft ze ook columns en is ze freelance journalist.

Saskia Noort

Saskia Noort

Over Saskia Noort

Ze is geboren op 13 april 1967 in Bergen (Noord-Holland), waar ze een groot deel van haar leven heeft doorgebracht. Hier ging ze naar de havo, waarna ze journalistiek en theaterwetenschap ging studeren aan de Hogeschool Utrecht. Ze wist al vanaf de basisschool dat ze schrijfster wilde worden.
Saskia Noort heeft een zoon en een dochter, Mathieu en Julia, met Marcel Schellekens. Helaas besloten zij in 2008 van elkaar te scheiden. Sinds haar scheiding woont Saskia Noort in Amsterdam. Daarnaast heeft ze ook een huis in Ibiza, waar ze regelmatig naartoe gaat om te kunnen werken aan haar boeken.

Loopbaan

In 1990 studeerde Saskia Noort af van de Hogeschool Utrecht en al snel werd ze werkzaam bij verschillende tijdschriften als redacteur, waaronder Marie Claire, Viva en Ouders van Nu. Later ging ze ook columns schrijven voor Playboy, Ouders van Nu, VT Wonen, Marie Claire en Viva.
In 2003 debuteerde Saskia Noort met haar boek Terug naar de kust, een literaire thriller. Het boek werd meteen een doorslaand succes en Saskia Noort werd bejubeld voor haar schrijfkunsten. Een jaar later volgde het boek De Eetclub, welke nog succesvoller werd. Beide boeken werden vertaald naar een tiental andere talen en werden tevens beiden verfilmd.
In 2006 bracht Saskia Noort Nieuwe Buren uit. Dit boek werd wisselend ontvangen, maar werd in 2014 uiteindelijk wel tot een televisieserie van tien afleveringen bewerkt en uitgezonden op RTL 4.
Voor de Maand van het Spannende Boek in 2007 schreef Saskia Noort Afgunst, wat als geschenk boekje werd uitgegeven. Twee jaar later volgde De Verbouwing, welke met veel lof werd ontvangen en ook verfilmd werd.
In bracht Saskia Noort in 2011 haar boek Koorts uit. In 2013 volgde hierop Debet, het vervolg op een eerder boek dat Saskia Noort schreef, namelijk De Eetclub.
Naast het schrijven van haar boeken schrijft Saskia Noort maandelijks een column voor de LINDA. en verschijnt ze regelmatig als vaste gast bij talkshow RTL Late Night.

Nominaties en prijzen

Dat de boeken van Saskia Noort succesvol zijn blijkt ook wel aan de nominaties en prijzen die zij heeft mogen ontvangen. Haar eerste twee boeken, Terug naar de Kust en De Eetclub, werden beide genomineerd voor de gouden strop, de prijs voor de spannendste Nederlandse roman. Voor Debet ontving ze een nominatie voor de NS Publieksprijs. Voor de Franse vertaling van De Eetclub werd Saskia beloond met de Prix SNCF du Polar.