HOME

Jesse Feras Klaver wordt geboren op 1 mei 1986 in Roosendaal. Hij heeft een Nederlands-Indische moeder en een Marokkaanse vader, waar zijn tweede naam vandaan komt.

Hij groeit op in Roosendaal en wordt opgevoed door zijn moeder en grootouders, zijn vader speelt geen rol in de opvoeding. Sinds 2010 is Jesse Klaver Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Tegenwoordig woont hij samen met zijn vrouw en twee kinderen in Den Haag.

Jesse Klaver

Jesse Klaver

School

Na de basisschool begint Jesse Klaver aan zijn vmbo-opleiding op de vrije school, het Michael College in Prinsenbeek. Ondanks dat hem werd verteld dat studeren misschien wel te hoog gegrepen was, is hij na de middelbare school Social Work (maatschappelijk ondernemen) gaan studeren aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. In 2008 studeerde hij hier af. Vervolgens volgde hij het schakelprogramma Europees Politiek om toegelaten te worden tot de master Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Het schakelprogramma heeft hij niet afgemaakt omdat zich andere kansen voordeden in de politiek.

Politiek

In 2006, Jesse Klaver was twintig en studeerde nog Social Work, maakte hij voor het eerst kennis met GroenLinks, hij werd namelijk lid van het bestuur van DWARS (een Nederlandse politieke jongerenorganisatie gelieerd aan GroenLinks). Hij begon als duo-voorzitter, werd later secretaris en vervolgens voorzitter. In 2009 nam hij afscheid van DWARS en werd benoemd tot voorzitter van CNV Jongeren. Zijn doel was om het accent minder te leggen op het christelijke imago. Hij liet tevens weten voorstander te zijn van de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Vrij snel na zijn benoeming tot voorzitter van het CNV werd hij lid van de Sociaal-Economische Raad (SER), hiermee was hij het jongste SER-lid ooit. Daarnaast was hij lid van de programmacommissie van GroenLinks, richtte hij de klimaatorganisatie Jongeren Kopenhagen Coalitie op en was hij bestuurslid van het Christelijk Sociaal Jongerencongres.

GroenLinks

Sinds 2010 is Jesse Klaver lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks en sinds mei 2015 is hij tevens fractievoorzitter voor deze politieke partij. Vanuit GroenLinks zet hij zich in voor ‘eerlijk delen’, waarbij onderwerpen als belastingontwijking en de oneerlijke verdeling van vermogen op de agenda staan. Ook streeft hij naar een schonere economie met een vermindering in het gebruik van fossiele brandstoffen, waarvoor hij de samenwerking opzocht met andere politieke partijen. Ook is er veel aandacht voor menselijke zorg; GroenLinks wil ervoor zorgen dat de zorg betaalbaar blijft en geld dat voor zorg bestemd is, ook aan zorg wordt besteed. Ervoor zorgen dat we één samenleving zijn, is ook een van de speerpunten van Jesse Klaver, waarbij respectvol met elkaar omgaan het belangrijkste is.