HOME

Ruiter Jur Vrieling rijdt professioneel paard. Hij heeft verschillende prijzen op zijn naam staan en is eigenaar van Stal Vrieling. Hier leidt hij paarden op hoog niveau op en maakt ze hiermee geschikt voor de verkoop.

Jur Vrieling

Jur Vrieling

Paardrijfamilie

Jur Vrieling komt uit een gezin waarin zijn vader en zusje paardreden. Hij was ook gek van paarden, maar in eerste instantie koos hij voor de voetbalsport. Op zijn dertiende begon hij alsnog met paardrijden en toen ontwikkelde hij de ambitie om van paardrijden zijn beroep te maken. “Toen ik met paardrijden startte, was ik meteen erg gemotiveerd. School vond ik al gauw niet meer zo interessant. Vlak voor mijn eindexamen Havo ben ik gestopt, omdat ik voor een jaar naar Oostenrijk kon.” Jur Vrieling kreeg de kans om in Oostenrijk professioneel te trainen, een soort leerstage. Dit tot frustratie van zijn moeder, want zij had graag gezien dat hij zijn Havo-examen deed, maar de vader van Jur Vrieling vond het meteen een goed idee. In Oostenrijk had hij het doel om zo goed mogelijk te worden en op een zo hoog mogelijk niveau aan wedstrijden deel te nemen.

Prijzen

Jur Vrieling heeft inmiddels verschillende prijzen op zijn naam staan. Hij heeft onder andere in 2014 met zijn paard Babalu een gouden medaille binnengehaald op de wereldkampioenschappen en met het Nederlands team heeft hij een zilveren medaille gewonnen op de Olympische spelen in datzelfde jaar. In 2015 werd hij Europees Kampioen met het Nederlands team met zijn paard Zirocco Blue. Het meest trots is hij op de Wereldkampioenschappen in 2016. “Dat ik daar aan heb kunnen meedoen, vond ik echt fantastisch.”

Dure hobby

“Paardrijden is een dure hobby, dus ik moet mijn geld wel ergens mee verdienen. Daarom ben ik Stal Vrieling begonnen om paarden te trainen en op te leiden naar een hoog niveau.” Jur Vrieling haalt zijn inkomen gedeeltelijk uit het prijzengeld dat op de concours te winnen is, maar hoofdzakelijk houdt hij zich bezig met het opleiden van jonge paarden om deze vervolgens door te verkopen. “Hoe beter een paard is afgericht, hoe meer hij oplevert. De meeste mensen die paardrijden willen vaak meteen beginnen met wedstrijden, zonder dat ze veel tijd steken in het opleiden van paarden. Daarom kunnen ze bij ons ‘kant-en-klare’ paarden kopen die meteen geschikt zijn voor het doen van wedstrijden.” Jur Vrieling heeft samen met zijn vriendin Stal Vrieling ongeveer tien jaar geleden opgezet. Het trainen van de paarden doen ze volledig zelf. Dagelijks, zeven dagen per week, traint Jur Vrieling de paarden van acht uur ’s ochtends tot vier uur ’s middags en daarna is het tijd om de paarden te verzorgen. “Het zijn soms best lange dagen, maar ik heb veel plezier in wat ik doe. Elke dag met paarden bezig zijn, is het mooiste wat er is.”