HOME

Eerste kerstdag 1963 wordt Paul Koole geboren in het landelijke Vijfhuizen, gelegen bij Haarlem. Zijn vader heeft hier een groot sloopbedrijf dat zich richt op de industriële sloop en de assistentie bij brandschades. Al jong gaat Paul Koole van school om bij zijn vader in de leer te gaan, zoals hij zegt: ‘De praktijk was mijn leerschool.’ Hij begint met handwerk – scheppen, vegen, puinruimen – en wordt vervolgens machinist op de kraan. Helaas overlijdt zijn vader al op jonge leeftijd, Paul is dan zeventien jaar. ‘Ik ben toen in het bedrijf gestapt.’ Vanwege persoonlijke omstandigheden ging dit niet lang goed en het bedrijf ging failliet. Een jaar later begint Paul Koole voor zichzelf. Eerst met halflegering, later, in 1988, met het bedrijf dat nu nog steeds bekend is onder de naam KOOLE Contractors.

Paul Koole

Paul Koole

Gestage groei KOOLE Contractors

Eigenaar en directeur Paul Koole werkt hard en weet het bedrijf uit te bouwen en stapje voor stapje groter te maken. Zijn vestigingsplaats blijft Vijfhuizen. ‘In het begin borduurde ik voort op het bedrijf van mijn vader. Daarna ben ik een andere weg ingeslagen en heb ik gekozen voor de echt grote industrie en de maritieme sector. Die vind ik ook het interessantst. Ook ben ik al vroeg naar het buitenland getrokken. Ik herinner me nog goed dat mijn eerste klus in Spanje was, waar we voor de Olympische Spelen in Barcelona kranen opbouwden. Dat was in 1992. Daarna ging het snel. En nu is zo’n 80 procent van onze projecten in het buitenland.

Dat was een geleidelijk proces. ‘Van het ene project rol je in het andere, een opdrachtgever neemt je mee. Met name door de maritieme tak kwamen we in de hele wereld aan opdrachten. Zoals in Brazilië, Nigeria, Suriname en op Sint-Maarten. Maar ook dichter bij huis zoals in België en Duitsland hebben we grote klussen gedaan. En uiteindelijk hebben we twintig jaar geleden een Belgisch bedrijf overgenomen. Zo is dat gegroeid.’ Nu, meer dan 30 jaar na de oprichting van zijn bedrijf KOOLE Contractors, heeft Paul Koole zo’n 250 mensen in dienst. En dan zijn er ook nog de talloze zzp’ers. Hij is een drukbezet man.

En ook de familie breidt uit

In Spanje, waar het allemaal begon, komt Koole nog steeds graag. Ook voor de vakanties met zijn vrouw en gezin. Want gelukkig houdt hij nog tijd over voor zijn vrouw Yvette en voor zijn drie dochters van 26, 23 (‘bijna 24’) en 18. ‘Ze wonen allemaal bij ons op het terrein, hartstikke fijn. De oudste, Amy, werkt binnen het bedrijf, de jongste, Floor, studeert nu een halfjaar in Londen. En de middelste, Maxi, is de baas van de divisie Koole City en verwacht in januari haar eerste kind. Onze eerste kleinzoon! We kijken er erg naar uit.’ Lachend: ‘Eindelijk een jongen in de familie.’