HOME

Jurriaan Kamp is journalist, schrijver en spreker. Hij heeft onder meer voor NRC Handelsblad gewerkt en is medeoprichter van The Optimist. Vanuit zijn woonplaats Santa Barbara in Californië houdt hij zich bezig met het creëren van content voor KAMP SOLUTIONS – For People and Planet, het tijdschrift dat hij na The Optimist oprichtte.

Jurriaan Kamp

Jurriaan Kamp

NRC Handelsblad

Jurriaan Kamp had de ambitie om de politiek in te gaan, daarom koos hij voor een studie internationaal recht. Eenmaal afgestudeerd vond hij zichzelf nog te jong om zichzelf kandidaat te stellen voor een politieke functie. Jurriaan Kamp: “Voor de politiek wilde ik meer levenservaring hebben, meer van de wereld hebben gezien. Daarom wilde ik kennis opdoen. De journalistiek leek me een goede plek om die kennis en ervaring op te doen.” Hij kreeg de kans om stage te lopen bij het NRC Handelsblad. “Ik vond de journalistiek zo leuk, dan mijn ambitie om de politiek in te gaan naar de achtergrond verdween.”

The Optimist

Jurriaan Kamp had het naar zijn zin binnen de journalistiek, maar hem viel wel iets op: “Ik had het idee dat in de media voornamelijk problemen werden belicht. De negatieve onderwerpen kregen ruimte op de voorpagina. Ik vind eigenlijk dat we onze energie moeten stoppen in het aangaan van uitdagingen en het oplossen van problemen. Door de aandacht te richten op oplossingen, wil ik mensen inspireren en motiveren om problemen in hun omgeving aan te pakken.” Jurriaan Kamp begon daarom een eigen magazine met een positieve invalshoek, waarin de gezondheid van mens en planeet centraal staan. Het tijdschrift begon als Ode en werd later The Optimist.

Verhalen maken

Jurriaan Kamp was ook de eigenaar van zijn tijdschrift. “Op een gegeven moment hield ik me bij The Optimist alleen nog maar bezig met het overeind houden van de uitgeverij en dat was niet de reden waarom ik een tijdschrift oprichtte. Ik wil me juist graag bezighouden met mooie verhalen maken. Daarom besloot ik afscheid te nemen van The Optimist en een nieuw tijdschrift, KAMP SOLUTIONS – For People and Planet, op te richten dat ik zelf helemaal produceer zonder dat ik een redactie hoef aan te voeren.” In KAMP SOLUTIONS, dat viermaal per jaar verschijnt, schrijft Jurriaan Kamp over duurzaamheid, milieu en de gezondheid en welzijn van de mensen. In zijn journalistieke benadering staan oplossingen steeds centraal.

Praatprogramma

Jurriaan Kamp maakt voor de Amerikaanse publieke omroep PBS (Public Broadcasting System) een televisieprogramma. “KAMP SOLUTIONS is een praatprogramma. Ik ga in gesprek met gasten over innovatie binnen duurzaamheid, milieu, gezondheid en welzijn.” Op dit moment werkt Jurriaan Kamp aan een serie over de waterstofeconomie, waarin hij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van waterstof laat zien. De content die hij maakt voor het praatprogramma maakt hij ook beschikbaar als podcast en voor het magazine. Zo wordt dezelfde content hergebruikt voor verschillende mediakanalen.