HOME

Marc Kok richt zich als ondernemer op batterijtechnieken; het opslaan van (duurzaam) stroom in batterijen. In samenwerking met verschillende internationale partijen focust Marc Kok zich op de redox-flow-technologie, waarmee op grote schaal duurzame energie kan worden opgeslagen.

Marc Kok

Marc Kok

Transitie van gas naar elektriciteit

Tien geleden zat Marc Kok midden in de transitie van gastoepassingen naar elektriciteitstoepassingen. “Ik constateerde dat de ontwikkeling van duurzame energie, zoals zonne- en windenergie, wel goed zou komen, maar dat de opslagfunctie van deze duurzame energie nog onderbelicht was. Om duurzame energie op grote schaal te kunnen gebruiken, moeten er goede opslagtechnieken gecreëerd worden.” Marc kok is daarom opzoek gegaan naar de mogelijkheden binnen het opslaan van energie en kwam uiteindelijk bij de redox-flow-technologie uit.

Redox-flow

“Redox-flow is een techniek die uitermate geschikt is voor de opslag van duurzame energie. Het is een techniek die ook al veertig jaar bestaat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een lithium-ion-batterij is de redox-flow-batterij ook een volledig duurzame batterij. De grondstoffen die namelijk worden gebruikt voor de batterij, worden weer hergebruikt nadat de batterij is afgeschreven. Bovendien heeft een redox-flow-accu ook een levensduur van zo’n twintig tot dertig jaar. Omdat deze techniek een duurzame techniek is met potentie, zijn concurrenten er ook al een tijdje mee bezig, maar tot toe nu heeft niemand een efficiënte oplossing kunnen realiseren.” Marc Kok heeft daarentegen verschillende internationale partijen gevonden die ieder voor zich enorm efficiency-slagen hebben kunnen realiseren. Deze partijen heeft hij samengebracht, waardoor er een efficiënte redox-flow-oplossing is gevonden. “Met onze oplossing zijn we nu vier tot vijf keer beter dan de concurrentie en hebben we een enorme voorsprong op de rest gecreëerd.”

Schonere wereld

Marc Kok heeft altijd al een passie gehad voor nieuwe technologieën en innovaties, dus dat hij koos om te gaan ondernemen en zich te focussen op een nieuwe technologie, was geen verrassing. Maar hij doet dit niet alleen vanuit zijn passie voor nieuwe technologieën, hij heeft ook de ambitie om te kunnen bijdragen aan een schonere wereld. “Ik heb een gezin met kinderen, als je dan zakelijk gezien de wereld kunt verbeteren en je kunt ook iets voor de toekomst van je eigen kinderen betekenen, én überhaupt voor de wereld, dan is dit een mooie combinatie. Als dat zakelijke aspect met deze ambitie herenigd kan worden, is dat zeer motiverend om mee bezig te zijn.” Tevens ziet Marc Kok deze techniek als de ontbrekende schakel in de wereld van duurzame energie. “We hopen dat we met de redox-flow-techniek de Nederlandse, maar ook de Europese economie kunnen verduurzamen. Het klinkt als een enorme ambitie, maar ik zie op dit moment geen enkele andere techniek die in de buurt komt van de oplossing die wij hebben gevonden.”