HOME

Clara Ruizendaal is een orthomoleculaire therapeut en epigenetisch specialist. Lange tijd was ze eigenaar van het Clara Ruizendaal Instituut, waar ze op basis van een epigenetische orthomoleculaire holistische visie mensen hielp met gezondheidsklachten. Na een ernstig ongeval in 2008 moest ze stoppen met werken en is zij nog steeds bezig met haar revalidatie.

Clara Ruizendaal

Clara Ruizendaal

Clara Ruizendaal Instituut

In 1992 richtte Clara Ruizendaal haar eigen praktijk op. Ze was een van de eersten die vanuit een epigenetische orthomoleculaire holistische visie patiënten behandelde. “Vanuit het holisme verbond ik de ziekte met een psychische klacht en andersom. Ik benaderde de klachten altijd op verschillende niveaus, namelijk op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch, maar ook op spiritueel niveau. Vanaf mijn geboorte ben ik spiritueel ontwikkeld, ik weet niet beter. Maar ik werkte vooral als down-to-earth-therapeut met gedegen medische kennis.” Deze aanpak bleek erg succesvol en er bleek veel vraag naar te zijn. Met vijfentwintig therapeuten werden er zeshonderd patiënten per week behandeld. Daarnaast was er ook een zeer lange wachtlijst om te worden behandeld bij het Clara Ruizendaal Instituut.

Zakelijke trainingen

Clara Ruizendaal is in 2002 gestopt met het instituut. Samen met een zakelijk partner is ze zich toen gaan focussen op het geven van zakelijke trainingen aan bedrijven en ondernemers. “Ik had natuurlijk nog steeds inzicht in mensen en genoeg ervaring als therapeut en coach. Die inzichten heb ik gebruikt om trainingen te geven en mensen in het zakelijk leven als transformatiecoach te begeleiden.” Ook in het geven van trainingen en coachen van mensen bleek Clara Ruizendaal goed te zijn. “Het bedrijf was succesvol, maar het was lang niet zo succesvol als het instituut dat ik had.”

Auto-ongeval

In 2008 raakt Clara Ruizendaal betrokken bij een auto-ongeluk. Hier houdt ze ernstig hersen-, hypofyse- en ander fysiek letsel aan over. Na een verkeerde diagnose worden uiteindelijk het hersen- en hypofyseletsel gediagnosticeerd. In die zes jaar voor deze diagnose invalideerde ze totaal. “Ik kon helemaal niets meer, behalve in bed liggen met oordoppen in en een oogmasker op. Lopen ging uiteindelijk zo moeilijk dat ik een rolstoel nodig had, ik had geen kracht meer in mijn spieren en kon moeilijk praten.” Omdat ze door haar korte geheugenproblematiek niet meer bij haar eigen kennis kon, kon ze zichzelf niet helpen. “Ik dacht: er klopt gewoon iets niet. Toen ben ik al mijn klachten gaan opschrijven, net zo lang tot er het woord ‘hormonaal’ in me opkwam. Vervolgens heb ik op internet gezocht naar ongeval en hormonen en zo kwam ik terecht bij hypofyseletsel na een ongeval.” Uiteindelijk krijgt Clara Ruizendaal na zes jaar een juiste diagnose. Door deze diagnose wordt de negatieve spiraal doorbroken en dit helpt haar nu ook verder in haar herstel. Stukje bij beetje revalideert ze en krijgt ze haar fysieke krachten terug en weer ruimte in haar hersenen.

Online platform

Het helpen van mensen is voor Clara Ruizendaal nog altijd haar grootste doelstelling en passie. Nu wil ze zich in de toekomst gaan richten op een online platform. “Het plan is om te laten zien wie ik ben en hoe ik functioneer. Ik wil open zijn over hoe mijn verleden na het ongeval eruitzag. Toch ben ik zoveel meer dan voor mijn diagnoses en ik wil eenieder motiveren om nooit te stoppen met vechten, er is altijd hoop op herstel. Ik wil ook graag laten zien dat er voor veel mensen nog hoop en herstel mogelijk is.” Clara Ruizendaal gebruikt haar kennis en ervaring voor het opzetten van dit platform. De content moet gaan bestaan uit protocollen waarin wordt beschreven hoe bepaalde ziektes behandeld kunnen worden vanuit een epigenetische orthomoleculaire holistische visie. Daarnaast wil ze blogs en columns schrijven met de kennis en kunde die ze heeft.