HOME

Vanaf oktober 2017 is Marco Vrijburg regelmatig vaste gast van Roelof Hemmen in een 2-wekelijkse rubriek op BNR over de samenwerking tussen het onderwijs en bedrijfsleven. Als initiatiefnemer van Stichting ION, een stichting die digitalisering in het onderwijs in goede banen leidt, belicht hij regelmatig een mooi voorbeeld. Het idee om Stichting ION op te richten ontstond in 2015 vanuit eSociety Platform, een stichting waarvan Marco Vrijburg vijf jaar bestuurder is geweest en de laatste twee jaren voorzitter.

Marco Vrijburg

Marco Vrijburg

Achtergrond Stichting ION

Tijdens een bijeenkomst over marktontwikkeling kwamen de aanwezigen erachter dat hun schoolgaande kinderen zonder uitzondering hun iPad bij de ingang van de klas in de oranje bak moesten deponeren. Dat kon niet waar zijn! Het niet gebruiken van de mogelijkheden van IT in het onderwijs werd veelal veroorzaakt door een gebrekkige digitale infrastructuur, waardoor docenten de mogelijkheden van het internet niet konden of wilde gebruiken tijdens de les. Internet, en het gebruik daarvan op scholen, zou tegenwoordig toch niet meer weg te denken moeten zijn? Stichting ION begeleidt scholen en bedrijven bij het succesvol digitaliseren van het onderwijs. Overigens is het bewust niet inzetten van IT in de klas ook een keuze. Binnenkort lanceert stichting ION een vergelijkingssite voor digitale leermiddelen, zodat docenten weten wat er te koop is en een weloverwogen keuze kunnen maken.

Meer tijd

De interesse voor technologie (IT in het bijzonder) is een rode draad door de carrière van Marco Vrijburg. Eind 2009 koopt Marco Vrijburg een meerderheidsbelang in ReasonNet. Toen werkten daar twintig mensen en was ReasonNet een leverancier van datacenterruimte. Het bedrijf was toen verlieslatend. Marco Vrijburg heeft (eerst als CFO en later als CEO) het product van ReasonNet naar een hogere toegevoegde waarde gebracht. ReasonNet is zodoende ontwikkeld naar een cloudprovider, maar dan alleen wholesale. Ze wilden namelijk niet in concurrentie treden met de bestaande klanten. Aan haar klanten leverde ReasonNet digitale infrastructuur, waarop haar klanten vervolgens allerlei IT-diensten op een goede manier konden uitrollen.
Eind 2014 fuseerde ReasonNet met Sentia en was Waterland de grote financier van niet alleen autonome groei, maar ook te acquireren groei. Marco Vrijburg werd CFO van de groep. Na de acquisitie van een twaalftal bedrijven in de Benelux en Denemarken heeft Marco Vrijburg zijn belang in het bedrijf, dat inmiddels onder de naam Intelligent Group meerdere labels voert, in mei 2017 succesvol verkocht. Er werkten toen 600 mensen bij het bedrijf in vier landen.
Tot en met oktober 2017 heeft Marco Vrijburg een sabbatical ingelast. Het is leuk om nu veel tijd aan Stichting ION te kunnen besteden. Intussen is het ondernemerschap weer gaan kriebelen en heeft hij zijn interesse in vastgoedontwikkeling en technologie verwerkt in het project De Flow, ontwikkelaar van dit concept is ToBeDeveloped. Marco Vrijburg richt zich hoofdzakelijk op ToBeDeveloped, een onderneming gericht op vastgoedontwikkeling waar hij medeaandeelhouder en medeoprichter van is. Daarnaast houdt hij zich bezig met het project Crossroads, een woontoren van 90 meter en een studententoren naar het station Amsterdam Sloterdijk.

Studie en carrière

De basis voor de interesse in technologie wordt al vroeg in de carrière van Marco Vrijburg gelegd. In 1986 begint Marco Vrijburg met een studie tot Rijksaccountant. Vier jaar later, in 1990, wordt hij benoemd tot Rijksaccountant en is met 22 jaar een van de jongsten van Nederland. Marco Vrijburg stopt niet met studeren, hij volgt daarna een postdoctorale accountancy-studie aan de Universiteit van Amsterdam en vervolgens completeert hij de studie Fiscaal Recht aan de Universiteit van Leiden. In de vijf jaar die hij als Rijksaccountant werkte, specialiseerde Marco Vrijburg zich in fiscale en bedrijfseconomische zin dat rond intellectueel eigendom afspeelt. In 1995 ging Marco Vrijburg aan de slag bij Schram Konijnenberg, een belastingadvieskantoor. Vanuit deze functie is hij actief geweest als fiscalist en kwam in aanraking met technologiebedrijven als adviseur. In 2000 richtte Marco Vrijburg NovaCap Venture Capital Network op en later heeft hij dit samen met een zakenpartner uitgebouwd. Met dit vehikel werd geïnvesteerd in media gerelateerde IT-bedrijven door mensen die verstand hadden van IT.

Persoonlijk

Marco Vrijburg wordt geboren op 31 juli 1967 in Haarlem. Hij groeit op in Lisse en wordt volwassen in Amsterdam. Nu woont hij samen met zijn gezin in Lisse. Marco Vrijburg kreeg samen met zijn vrouw twee dochters (1999 en 2000). Zijn vrije tijd besteedt hij het liefst met zijn gezin op de golfbaan of maakt hij mooie fietstochten. En…. je kunt ook contact met Marco Vrijburg opnemen als je wilt dat hij als DJ VRIJ komt draaien op een dancefeest.