HOME

Mark Rutte is een Nederlandse politicus. Momenteel is Rutte minister-president en minister van Algemene zaken.

Mark Rutte

Mark Rutte

Over Mark Rutte

Mark Rutte is geboren op 14 februari 1967 in Den Haag, waar hij tevens opgroeide. Ook zat Rutte op de middelbare school in Den Haag. Na het behalen van het gymnasium op de middelbare school, startte Rutte de studie geschiedenis. Hij studeerde in Leiden en behaalde zijn studie in 1992. Tijdens zijn studie was Rutte al zeer geïnteresseerd in politiek en vervulde hij een bestuursfunctie bij de Jongerenorganisatie voor Vrijheid en Democratie (de JOVD). De JOVD is het jongere orgaan van de VVD.

Carrière

Mark Rutte heeft inmiddels een professionele carrière opgebouwd. Na zijn studie startte Rutte met zijn carrière bij Unilever, waar hij werkzaam was op de afdeling personeelszaken. Hij startte in 1992 als human-resourcemanager en vervulde deze functie tot 1997. Daarna werd Rutte personeelsmanager van Calvé, waar hij werkzaam was van 1997 tot 2000. Daarna werd Rutte wederom human-resourcemanager, maar dit keer voor de Raad van Bestuur van Unilever. Deze functie vervulde hij van 2000 tot 2002. Hij eindigde zijn carrière bij Unilever als human resource directeur bij IgloMora, eveneens onderdeel van Unilever. Uiteindelijk werkte Mark daarmee 10 jaar bij Unilever.

Politieke carrière

In 2002 begint de landelijke politieke carrière van Rutte. Allereerst was Rutte actief als staatssecretaris van Sociale zaken. Deze functie vervulde hij van juli 2002 tot juni 2004. Van januari 2003 tot mei 2003 was hij tevens lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Na deze periode werd Rutte staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In deze functie was Mark voornamelijk belast met het onderwijs, wetenschapsbeleid en studiefinanciering en internationalisering. Deze functie vervulde Mark van juni 2004 tot juni 2006. In juni 2006 werd Rutte fractievoorzitter van de landelijke VVD. In deze functie was Rutte werkzaam van juni 2006 tot oktober 2010. Na deze periode werd Rutte minister-president en tevens minister van Algemene Zaken. Deze functie vervult Rutte momenteel. Van september 2012 tot oktober 2012 was Rutte fractievoorzitter van de landelijke VVD en in september 2012 werd hij wederom lid van de Tweede Kamer.

Nieuws

Rutte komt regelmatig in het nieuws, vanwege politieke en persoonlijke zaken. Op woensdag 10 februari 2016 wordt bekend dat Rutte die avond moet verschijnen bij het programma Correspondents’ Dinner. In dit programma zal Rutte een speech dienen te houden, die op een komische manier stil staat bij zichzelf, de pers en de politiek. Rutte is hiervoor zeer zenuwachtig, ‘Mijn leven staat op instorten’, aldus Rutte.