Mark Slinkman, geboren in 1973 in Deventer, is een Nederlands jurist, bestuurder en partijloos politicus. Sinds 2015 is hij burgemeester van de gemeente Berg en Dal. Voorafgaand aan deze rol was hij zeven jaar burgemeester van de gemeente Rijnwaarden. Naast het burgemeesterschap is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van een gespecialiseerde hogeschool. Daarnaast is hij actief betrokken bij een charitatieve stichting en een zorginstelling in Oost-Gelderland.

Mark Slinkman

Mark Slinkman

Academische achtergrond

Mark Slinkman begon zijn academische reis aan het Geert Groote College in Deventer. Hier voltooide hij met succes zijn vwo-opleiding. Omdat hij een grote belangstelling had voor het recht, zette hij zijn studie voort aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hier specialiseerde hij zich in notarieel recht met de ambitie om notaris te worden. Toch had het leven andere plannen voor hem. Hij besloot zich te richten op de publieke zaak. Daarmee nam zijn carrière de gewenste wending. Uiteindelijk vond hij zijn roeping in diverse bestuurs- en politieke functies. Uiteindelijk leidde deze ontwikkeling hem naar zijn huidige rol als burgemeester van de gemeente Berg en Dal. Deze functie vervult hij al negen jaar met veel enthousiasme.

Professionele loopbaan

Mark Slinkman begon zijn professionele loopbaan in 1997 als kandidaat-notaris bij Karstens Notarissen in Leiden. Hier specialiseerde hij zich onder andere in erfrecht en Frans onroerend goedrecht. Voor deze werkzaamheden verbleef hij geregeld in het buitenland. Later verbreedde hij zijn expertise in de algemene praktijk op een notariskantoor in Oegstgeest. Hoewel hij genoot van het intensieve contact met mensen en het dienstverlenende karakter van het werk, vond hij de commerciële insteek uiteindelijk een te smalle basis. Daarom besloot hij na een succesvolle periode in de notariële sector een nieuwe weg in te slaan. Hij trad in dienst als griffier bij de gemeente Oegstgeest, een nieuwe functie op dat moment.

Ondertussen verzamelde hij waardevolle ervaring bij de gemeente Oegstgeest en later bij de gemeente Berkelland. Bovendien zorgde deze ervaringen, in combinatie met zijn lidmaatschap van Provinciale Staten van Gelderland, ervoor dat hij in 2008 werd benoemd tot burgemeester van Rijnwaarden.

Van Griffier tot Burgemeester

Geïnspireerd door de burgemeesters met wie hij samenwerkte in Oegstgeest en Berkelland, besloot Mark Slinkman zelf de stap naar het burgemeesterschap te wagen. Dit bleek een juiste beslissing. Zelfs na 16 jaar is het burgemeesterschap nog steeds zijn droombaan. Tijdens zijn ambtsperiode in Rijnwaarden deed hij brede bestuurlijke ervaring op. Tegelijkertijd vervulde hij diverse nevenfuncties.

De naderende herindeling van zijn gemeente zorgde ervoor dat Mark Slinkman een nieuwe bestuurlijke uitdaging zocht. Uiteindelijk vond hij deze uitdaging. Sindsdien, in 2015, bekleedt hij met veel enthousiasme de functie van burgemeester van de dynamische gemeente Berg en Dal. In deze positie kan hij zijn bestuurlijke toewijding en ervaring optimaal inzetten.

Schrijverschap

Naast zijn burgemeesterschap heeft Mark Slinkman diverse hobby’s en passies, waaronder het schrijverschap. Zo schreef hij tijdens zijn ambtsperiode in Rijnwaarden regelmatig artikelen voor de historische vereniging Rijnwaarden. Voor deze vereniging organiseerde en stelde hij ook diverse tentoonstellingen samen.

Daarnaast schreef hij het boek “Wij zijn hier maar alleen”. Dit werk beschrijft op 300 pagina’s het tragische verhaal van een gedeporteerd en vermoord Joods slagersgezin uit Tolkamer. Dit gezin kwam uit een van de zes dorpen in de voormalige gemeente Rijnwaarden. Met dit boek wilde Mark Slinkman niet alleen het verleden documenteren. Hij bracht ook een eerbetoon aan de slachtoffers en hun familie. Het boek benadrukt de menselijke verhalen achter historische gebeurtenissen.

In 2023 publiceerde hij opnieuw een boek, namelijk ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de Lobithse schutterij Eendracht Maakt Macht (1648-2023). Mark Slinkman is nog niet uitgeschreven. Op dit moment werkt hij binnen de gemeente Berg en Dal aan een historisch jaarboek voor het dorp Groesbeek.