HOME

Nico Dijkshoorn is een Nederlandse schrijver, columnist, dichter en tevens muzikant. Hij is geboren op 15 mei 1960 in Amsterdam.

Nico Dijkshoorn

Nico Dijkshoorn

Over Nico Dijkshoorn

Nico Dijkshoorn studeerde aan de lerarenopleiding Nederlands en aardrijkskunde. Maar leraar is hij nooit geworden, in plaats daarvan werkte hij bijna twintig jaar bij de bibliotheek in Amstelveen.
Hij zette de eerste stappen in zijn huidige carrière toen hij eind jaren ’90 begon met het schrijven van columns in nieuwsgroepen en op het FOK!-forum, voornamelijk over het realityprogramma Big Brother. Dit deed hij onder het pseudoniem ‘Doordevil’. Later begon Nico Dijkshoorn ook steeds meer te schrijven voor andere websites zoals GeenStijl en zelfs voor televisiezender Veronica. In sommige gevallen schreef hij onder een pseudoniem, maar vaak ook onder zijn eigen naam.

De grote doorbraak

De grote doorbraak van Nico Dijkshoorn kwam toen hij sportcolumns voor De Volkskrant schreef. Naar aanleiding hiervan werd hij gevraagd om voor een aantal televisieprogramma’s teksten te schrijven, waaronder voor ‘Dit was het nieuws’. Ook schreef Nico Dijkshoorn inmiddels niet alleen meer voor websites, maar ook voor papieren media, waaronder Voetbal International, Johan en OOR. Sinds 2008 is hij elke dinsdag vaste gast bij De Wereld Draait Door waar hij ter plekke gedichten schrijft en voordraagt.

Publicaties

Inmiddels heeft Nico Dijkshoorn al vele boeken mogen publiceren. Deze variëren van romans tot verzamelbundels van zijn columns. Daarnaast bracht hij in 2012 een audioboek uit genaamd ‘Dijkshoorn leest!’ en schreef hij in datzelfde jaar het Boekenweekessay met het thema ‘vriendschap’. Het boekje was getiteld ‘Verder alles goed’. Echter was het boek niet geschreven als een essay, maar als een briefnovelle waarin het hoofdpersonage naar verschillende personen brieven schrijft.

Theater

In 2010 vertaalde Nico Dijkshoorn zijn schrijfkunsten naar een eigen voorstelling in het theater, genaamd Ook voor Vrouwen. In deze voorstelling speelde hij samen met Leon Verdonschot, zijn eigen band The Hank Five en zanger Denvis. In 2012 tourde Nico Dijkshoorn samen met Ronald Giphard en The Hank Five door de Nederlandse theaterzalen met hun voorstelling Matennaaiers. Een voorstelling die ging over hun vriendschap en hun kijk op de wereld en het leven an sich. In 2015 ging Nico Dijkshoorn alleen (hoewel onder begeleiding van zijn band The Hank Five) de planken op met zijn solovoorstelling VUIG, waarin hij onder andere een aantal van zijn verhalen voorlas. Begin 2016 ging Nico Dijkshoorn opnieuw het theater in, echter niet solo maar samen met Herman Brusselmans, waarbij ‘de smerigheid’ in het middelpunt mocht staan.