HOME

Paul Gelderloos zet zich in voor de Transcendente Meditatiebeweging en is daarnaast ondernemer. Hij is eigenaar van een telecombedrijf.

Paul Gelderloos

Paul Gelderloos

Mystieke ervaring

Paul Gelderloos heeft vanaf jongs af aan een hele sterke spirituele inclinatie. “Ik was zo’n puber van veertien jaar die rondliep met het idee: als het hele leven niet meer is dan dit, terwijl ik alles mee had zitten, dan hoeft het van mij niet. Ik woonde toen op de Veluwe, aan de rand van het bos en op een gegeven moment ben ik in het bos gaan zitten om antwoord te krijgen op deze vraag. Op zich een vreemde instelling, maar ik kreeg toch een dergelijke ervaring die invulling gaf op deze vraag. Het was een mystieke ervaring. En sindsdien ben ik op zoek geweest naar wat deze ervaring betekende en eigenlijk wilde ik het herbeleven. Ik heb van alles geprobeerd en gedaan, maar dat werkte allemaal niet, totdat ik tegen Transcendente Meditatie opliep. Daar ben ik toen helemaal in opgegaan.” Paul Gelderloos is tegelijkertijd ook iemand die graag concrete resultaten wil zien, maar Transcendente Meditatie biedt niet altijd onmiddellijk praktische effecten. Om die praktische effecten in te vullen, is hij het bedrijfsleven ingegaan en heeft hij zijn eigen onderneming opgestart.

Scarlet

In 1992 richtte Paul Gelderloos Scarlet op, een telecomprovider. Hij ontdekte dat internationaal bellen via de Verenigde Staten stukken goedkoper was dan de telecomprovider in Nederland. “Ik dacht: als het zo goedkoop is in de Verenigde Staten, dan kunnen Nederlanders beter via Amerika bellen, het zogenoemde callback-systeem. Ik zag enorme kansen en heb die ook gegrepen.” In samenwerking met een van zijn beste vrienden die in Amerika woonde is hij Scarlet gestart. In eerste instantie reageerde de Nederlanders sceptisch; ze geloofden het niet. Maar toen het bedrijf mediabekendheid kreeg, pikten de consumenten het ook op. “Vanaf dat moment ging het los. Dagelijks kwamen er honderden klanten bij.” Na zestien jaar verkocht Paul Gelderloos het overgrote deel van Scarlet. Hij bleef nog wel eigenaar van een afdeling op Curaçao, die door de jaren heen bleef bestaan. Maar toen de mensen van de directie op Curaçao zeiden ermee te willen stoppen, pakte Paul Gelderloos de draad weer op. Hij wilde het bedrijf weer verder uitbouwen. “Om uit te breiden naar meerdere landen, hadden we geld nodig. We startten met het ophalen van funding en deze is ons ook toegezegd, maar tot op de dag van vandaag hebben we nog niks ontvangen.” Het was op een gegeven niet meer mogelijk om het Curaçaos bedrijf uit het faillissement te houden, dus de crediteuren zijn gaan opspelen. Mocht die funding toch komen, waarvan het wel beloofd wordt, dan zullen de schulden die door het faillissement zijn ontstaan afgelost worden en wellicht wordt er toch nog uitgebreid naar andere landen.”

Transcendente meditatie

Al die tijd dat Paul Gelderloos zich in het bedrijfsleven begaf, besteedde hij ook veel tijd aan Transcendente Meditatie. En nog steeds houdt hij hier zich dagelijks mee bezig. Het is bewezen dat als grote groepen samen actief mediteren, dit grote effecten heeft op het samenlevingsklimaat. Hier zet Paul Gelderloos zich voor in. “Hoe meer mensen mediteren, hoeveel minder misdaad en verkeersongelukken er zijn en daarnaast neemt het welzijn toe. Ik ben bezig met het opzetten van groepen en samenbrengen van mensen die willen mediteren. Op deze manier kunnen we meer zuiverheid in de atmosfeer brengen en de wereld een stukje aangenamer maken.”