HOME

Matthijs Oudkerk is radioloog. Sinds vijf jaar voert hij geen behandelingen meer uit, maar richt zich volledig op het wetenschappelijk onderzoek. Hij is hoogleraar Algemene Radiologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Matthijs Oudkerk

Matthijs Oudkerk

Studie geneeskunde

Na het eindexamen gynnasium bêta, Matthijs Oudkerk was achttien, ging hij het huis uit om in Leiden te studeren. In 1971 begint hij met de studie Geneeskunde. In 1976 doet hij artsexamen. Vervolgens is hij zich gaan specialiseren; hij koos voor een opleiding tot radioloog. Vijf jaar later, in 1981, is Matthijs Oudkerk gepromoveerd. Hij deed zijn promotie tijdens zijn specialisatie.

Het was eigenlijk een logische keuze om geneeskunde te gaan studeren. Zijn vader was chirurg en het was vanzelfsprekend dat hij ook chirurg zou worden, daarnaast leek het hem ook erg ook leuk en interessant. In die tijd was een operatie een riskante aangelegenheid, het leek Matthijs Oudkerk uitermate interessant om zich hier in te ontwikkelingen. Uiteindelijk is hij interventieradioloog geworden, dan bestaan de handelingen uit minimaal invasieve ingrepen. Je gebruikt het vaatstelsel, maar soms ook buiten het vaatstelsel om, om precies en nauwkeurig op een plek te komen waar interventie/ingreep nodig is voor het herstel of voor het repareren van een afwijking.

Wetenschappelijk onderzoeker

Sinds zijn zestigste levensjaar is Matthijs Oudkerk gestopt met interventies. Sindsdien voert hij voornamelijk wetenschappelijk onderzoek uit. Hiervoor is hij verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dagelijks begeleidt Matthijs Oudkerk grote wetenschappelijke studies in Nederland en in China. Binnenkort worden de onderzoekresultaten gepubliceerd van een twintigjarig onderzoek naar het ontdekken van longkanker in zo’n vroeg stadium zodat het te genezen is. Matthijs Oudkerk heeft onder andere dit onderzoek geleid en het geeft hem voldoening wanneer door wetenschappelijk onderzoek de behandelings mogelijkheden aanzienlijk kunnen verbeteren voor de patiënt.

Privé

Matthijs Oudkerk wordt geboren op 2 december 1952 in Rotterdam. Na de geboorte van Matthijs Oudkerk vertrekt het hele gezin naar Amerika, waar zijn vader, ook arts, wordt opgeleid tot hartchirurg. Na vier jaar verhuisden ze weer terug naar Nederland en gingen in Bennekom wonen. Op zijn achttiende ging Matthijs Oudkerk in Leiden wonen en studeren. Tegenwoordig woont hij in Giethoorn, samen met zijn vrouw, met wie hij in 1980 getrouwd is. Samen hebben ze drie volwassen kinderen: twee zoons en een dochter. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met muziek, hij is een echte barokmuziekliefhebber en in het kader hiervan is hij betrokken bij het Bachkoor Holland. Matthijs Oudkerk maakt deel uit van het bestuur, dat jaarlijks meerdere uitvoeringen organiseert. Zeilen is ook een van zijn hobby’s, vroeger zeilde hij vaak in het buitenland, tegenwoordig gewoon in Nederland. Giethoorn is een waterrijk gebied met verschillende meren waar gezeild kan worden.