HOME

Ralph Bastiaens is ondernemer. Samen met zijn compagnon Ralph Meijs vormt hij sinds 2016 Stichting Winterevents Maastricht. Vanuit deze stichting organiseren zij zes jaar lang het evenement Magisch Maastricht.

Ralph Bastiaens

Ralph Bastiaens

Loopbaan

Ralph Bastiaens heeft een hotelschool opleiding afgerond. Daarna ging hij aan de slag bij MECC, het Maastrichts Expositie en Congres Centrum. Hier heeft hij zo’n 10 jaar als bedrijfsleider gewerkt. Tijdens deze periode is hij begonnen met het renoveren van oude panden in de binnenstad van Maastricht. Later heeft hij zich toegelegd op de verhuur van short-stay appartementen. Ralph Bastiaens: “Door in eigen beheer opknappen van panden en hier een nieuwe bestemming aan te geven heb ik een bescheiden vastgoedportefeuille opgebouwd. Ik merkte dat er een grote vraag was naar full-serviceappartementen, waardoor ik heb besloten een verhuurbureau te beginnen. Al gauw werd ik een geprefereerde partner voor een aantal grote bedrijven die hun expats graag in Maastricht wilden onderbrengen.” Daarnaast is hij altijd al actief geweest in de evenementenbranche. Toen zich in 2016 een Europese aanbesteding voordeed voor het evenement Magisch Maastricht op het Vrijthof, heeft Ralph Bastiaens zich met zakenpartner en vriend Ralph Meijs daarop ingeschreven.

Stichting Winterevents Maastricht

Ralph Bastiaens en Ralph Meijs wonnen de aanbesteding en mogen vier jaar Magisch Maastricht organiseren, en met goede resultaten wordt dit nog eens verlengd met twee jaar. Vanuit de Stichting Winterevents Maastricht wordt het evenement georganiseerd. Het jaarlijks terugkerende evenement duurt de hele maand december waarbij het Vrijthof geheel in het teken staat van winter en kerst. Er is een ijsbaan te vinden, een kerstmarkt, een wensboom, een treintje, verschillende food-kraampjes en verschillende horecagelegenheden doen mee. Jaarlijks trekt Magisch Maastricht 650.000 bezoekers en hiermee is het de grootste kerstmarkt van Nederland.
Aan het eind van het eerste kwartaal beginnen de voorbereidingen voor Stichting Winterevents Maastricht. “We beginnen meestal in maart met het werven en contracteren van standhouders en exploitanten. We voeren hier vele gesprekken over, we doen leveranciersevaluaties en maken afspraken. Omdat het evenement elk jaar terugkomt, proberen we elk jaar weer vernieuwend te zijn. In de zomer zijn de meeste deelnemers bekend en dan gaan we ons richten op social media deals en PR. Vervolgens gaan we aan de slag met de indeling en de plattegrond en gaan we in gesprek met de gemeente. Dan begint het evenement echt vorm te krijgen. Het leukste vind ik uiteindelijk het resultaat. Als het evenement echt aan de gang is, zie je het resultaat waarvoor je het hele jaar hard hebt gewerkt.”
Ralph Bastiaens is momenteel bezig met een nieuw project. “Ik ben iemand die steeds weer een nieuwe uitdaging zoekt. Dat kan weer heel iets anders zijn. Dit kost veel tijd en investeringen. De kans bestaat altijd dat het niet lukt maar daar ben je ondernemer voor. Dit maakt het ook leuk en afwisselend.”