HOME

Roy Kahmann is galeriehouder van Kahmann Gallery en eigenaar van GUP magazine, uitgeverij X Publishers, internationale kunstbeurs Haute Photographie en onlinekunstboekhandel Artibooks.com.

Roy Kahmann

Roy Kahmann

Geschoold als grafisch ontwerper werd Roy Kahmann (Amsterdam, 1959) gevraagd om junior designer te worden bij internationaal designbureau Total Design. Zijn eerste opdracht: onder de titel Amsterdam een fotoboek helpen samenstellen voor fotograaf Ed van der Elsken. Het vormde hem in het kijken naar en het kadreren van beeld en de lay-out van fotografie. Ook kocht hij voor 25 gulden een foto van Van der Elsken.

Grootste fotocollectie

Hierna ging Roy Kahmann aan de slag als artdirector en designer bij bureaus en kwam zo in aanraking met vele fotografen. Vaak kreeg hij dan een of meerdere werken van hun hand. Dit vormde het begin van zijn zeer uitgebreide fotocollectie, die is uitgegroeid tot een van de grootste van ons land. De foto van Ed van der Elsken is daar nog steeds onderdeel van. Roy Kahmann ontmoette zijn latere vrouw, die dezelfde voorliefde voor fotografie bleek te hebben, en samen speurden ze in onder meer in Amerika de galeries af.

Kahmann Gallery

In 2001 begon Roy Kahmann zelf een online gallery. Internet was hot en hij zag kansen. Roy Kahmann bleek zijn tijd alleen wat te ver vooruit, foto’s online verkopen lukte nog niet. Wel trof hij via deze weg een enthousiasteling die hem vertelde graag een galerie te willen runnen. Roy Kahmann zette in Amsterdam de Kahmann Gallery op en exposeerde er de foto’s uit zijn collectie en van fotografen die in zijn ogen een platform moesten krijgen.

GUP magazine

Voor alle communicatie rond Kahmann Gallery besloot Roy Kahmann een tijdschrift te starten. Dat werd GUP magazine (Guide to Unique Photography), dat met een afzetmarkt in dertig landen een van de allergrootste ter wereld werd. Toen kwam corona en ging de internationale distributeur failliet. Daartegen bleek GUP magazine niet bestand en Roy Kahmann begon weer van voor af aan. Met een klein team richt hij zich nu online op de verkoop van het magazine.

Kahmann Gallery LAB

Onbekend, jong fotografietalent een podium bieden, ligt Roy Kahmann aan het hart. Hij maakt zich er hard voor om fotografietalenten het platform te geven dat ze verdienen en steekt veel van zijn tijd in het – veelal kosteloos – begeleiden van hen. Reden ook om een foundation op te richten voor deze kunstenaars: Kahmann Gallery LAB. Op deze manier kunnen de talenten verder worden geholpen. Hij coacht ze en helpt ze op weg op het commerciële vlak van de kunstwereld.

Uitgeverij X Publishers

Om de wereld kennis te laten maken met het werk van de talenten, startte Roy Kahmann in 2005 bovendien uitgeverij X Publishers. Die ontwerpt boeken om de talenten over het voetlicht te brengen. Omdat Roy Kahmann voor de honderd plekken die in de boeken beschikbaar zijn soms wel zeshonderd aanmeldingen krijgt, stelde hij een internationale jury samen om de selectie van de kunstenaars voor haar rekening te nemen.

Haute Photographie

Ook richtte Roy Kahmann een internationale kunstbeurs op om de fotografietalenten te presenteren: Haute Photographie. In Haute Photographie past Roy Kahmann nu alles toe wat hij mistte bij bestaande beurzen. Dat betekent dat de kunstbeurs geen stands heeft, maar dat elke fotograaf zijn of haar werk op een eigen wand aan het publiek kan tonen. Zoals in een museum. In Rotterdam vindt Haute Photographie plaats in het havengebied, een industriële locatie tussen de creative residences. De Amsterdamse editie van de beurs is in 2023 in het creatieve NDSM-gebied in Amsterdam-Noord.

Onlineboekwinkel

Vanuit zijn ervaring als designer van fotoboeken, zag Roy Kahmann bovendien dat er behoefte was aan een online bookstore voor kunstboeken. Het werd Artibooks.com, dat hij in 2018 oprichtte. De onlineboekwinkel verkoopt over de hele wereld, van Nieuw-Zeeland tot en met Zuid-Amerika, en staat op het gebied van kunstboeken hoog aangeschreven. Ook is Artibooks.com dealer van de kunstboeken van Taschen.