HOME

Sylvain Goetz is CEO van het familiebedrijf Goetz. Hij heeft deze positie te danken aan zijn inzet, harde werken en opgedane ervaring. Hij startte namelijk onderaan de ladder in het bedrijf en heeft zich in de loop der jaren opgewerkt.

Sylvain Goetz

Sylvain Goetz

Militaire dienst

Na de middelbare school wist Sylvain Goetz nog niet zo goed wat hij wilde. Hij startte met de studie Sportwetenschappen in Deurne, maar die maakte hij niet af. Hij koos later voor de Vakschool voor Diamantbewerking en werd opgeleid tot volwaardig diamantbewerker. Omdat Sylvain Goetz dienstplichtig was, ging hij in 1983 tien maanden in militaire dienst. Sylvain Goetz: “Toen ik net in dienst kwam, moest ik beginnen met het nemen van motorrijlessen. Dit heb ik een maand gedaan, waarna ik naar de school van de militaire politie in Arlon ging. Hier werd ik opgeleid om vervolgens het parlement van Brussel te bewaken. Elke dag reisde ik van de kazerne in Evere naar het parlement in het centrum van Brussel en weer terug.”

Leerzame tijd

Vlakbij de kazerne zat ook het NAVO-hoofdkwartier gevestigd. Hier mocht hij tijdens een vierjaarlijkse grote oefening van de NAVO de haven van Antwerpen bewaken, waar Amerikaans militair materieel uit Duitsland werd verscheept. “Ik vond de tijd in militaire dienst een leuke tijd. Er was veel afwisseling en ik heb veel geleerd. Ik heb er veel mensen leren kennen, waarvan ik sommige nog spreek. Eigenlijk is het jammer dat er geen dienstplicht meer is. Het zou voor veel mensen goed zijn; het is een leerzame tijd en je leert veel mensen kennen.”

Duurzame relatie

Na zijn diensttijd kon Sylvain Goetz aan de slag bij het familiebedrijf, het bedrijf van zijn vader. Hij begon onderaan de ladder: “Ik heb koffie gezet voor klanten, op het laboratorium gewerkt en als boekhouder op de administratieve afdeling gewerkt.” Hij reisde ook door België als vertegenwoordiger van het familiebedrijf. Hier leerde hij veel klanten kennen en hiermee bouwde hij een duurzame zakelijke relatie op. “Ik ga altijd voor een langetermijnrelatie, dat geeft vertrouwen en dat vind ik zelf ook fijn. Het resultaat was dat klanten bleven terugkomen.” Een duurzame relatie en het opbouwen van een vertrouwensband doet Sylvain Goetz overigens ook met de werknemers. “Ik ben inmiddels CEO, maar omdat ik zelf op verschillende afdelingen heb gewerkt en met sommige werknemers heb samengewerkt, respecteren ze mij. Ze weten dat ik ook ervaring heb in dezelfde functie als zij.”

Adviseren familiebedrijven

Als CEO geeft Sylvain Goetz leiding aan het familiebedrijf. “In 1995 werd ik CEO van ons bedrijf. Ondanks dat ik werkervaring had opgedaan op verschillende niveaus binnen het bedrijf, moest ik alsnog alles zelf uitvinden. Eindbeslissingen maken en onderhandelingen doen met de bank vond ik in het begin wel spannend.” Inmiddels heeft Sylvain Goetz meer dan vijfentwintig jaar ervaring opgedaan in het familiebedrijf. Deze kennis gebruikt hij nu ook om andere familiebedrijven te adviseren.