Vincent van Zon

Vincent van Zon
van Zon
 

Vincent van Zon

Vincent van Zon is een bekende Rotterdamse ondernemer. Hij is voornamelijk actief in de kunstwereld. In de jaren negentig opende hij drie kunstgaleries in Rotterdam en sinds 2014 is hij mede-eigenaar van Mothership. Samen met zijn zakenpartner maken ze kunstconcepten voor diverse doeleinden. Vincent van Zon: “Je moet mensen niet naar de kunst brengen, maar je moet kunst naar de mensen brengen.”

Witte de Withstraat in Rotterdam

De passie van Vincent van Zon ligt in de kunstwereld. Deze passie begon met het verzamelen van kunstwerken – inmiddels heeft Vincent van Zon een behoorlijke verzameling opgebouwd – en later investeerde hij in verschillende kunstgaleries. Vincent van Zon: “In de jaren negentig had de Witte de Withstraat in Rotterdam een slecht imago, mede door criminaliteit. De toenmalige wethouder deed toen een oproep om kunstgaleries te openen om het imago van deze straat op te krikken. Dit leek mij een uitgesproken kans om mijn eerste kunstgalerie te openen.” In 1995 opende Vincent van Zon galerie Zonneschande, twee jaar later volgde Link en in 1998 werd galerie VIP’s geopend, allen in de Witte de Withstraat. Andere ondernemers openden horecazaken en verschillende winkels en samen zorgden ze ervoor dat deze straat weer toegankelijk werd voor iedereen.

Mothership

In diezelfde periode werd ook galerie Mothership geopend door Jeroen Everaert, die later de zakenpartner van Vincent van Zon werd. Mothership maakt kunstconcepten voor openbare ruimtes, zoals bijvoorbeeld voor het bedrijfsleven, gemeenten en provinciën. Mothership heeft al grote projecten op haar naam staan, zoals de Markthal in Rotterdam, een winkelcentrum in Flevoland en de Beurspassage in Amsterdam. In 2014 stapte Vincent van Zon in het bedrijf: “Toen we onze samenwerking startte, heb ik ook aangegeven dat ik graag op internationaal niveau wilde werken. Inmiddels hebben we ook al mooie internationale projecten achter de rug, onder meer in Venetië, Duitsland en Londen. En op dit moment zijn we bezig met een groot project in China. Dat is dan ook onze toekomstvisie: we willen graag groeien, niet alleen in Rotterdam, maar door heel Nederland én internationaal.”

Biografie Desmond Tutu

Samen met vriend en zakenpartner Herman Vaanholt steunt Vincent van Zon stichting KidsRights. Deze stichting zet zich in voor de rechten van kinderen. Vincent bedacht samen met Herman de International Children’s Peace Price, een prijs die wordt uitgereikt aan een kind dat zich inzet voor iets bijzonders. Vincent van Zon: “Eén keer per jaar mogen we de Ridderzaal gebruiken om deze prijs uit te reiken. Elk kind op de wereld dat zich inzet voor iets bijzonders in de maatschappij kan genomineerd worden. 2004 was het eerste jaar dat we deze prijs uitreikten en we hopen dit nog lang te mogen voortzetten.” Door Children’s Peace Price komt Vincent van Zon in contact met Desmond Tutu, een Zuid-Afrikaanse mensenrechtenactivist die er mede voor heeft gezorgd dat de apartheid in Zuid-Afrika werd afgeschaft. “Ik kreeg een band met Desmond Tutu en zijn familie en dat heeft me doen besluiten om in samenwerking met de hoffotograaf van Tutu een biografie te ontwikkelen in de vorm van een artbox. Op 21 maart 2019, de dag tegen racisme en discriminatie, wordt de biografie gepresenteerd.”

Meer mensen in het nieuws

Volledig overzicht