Winno Pleijsier

Winno Pleijsier

Winno Pleijsier is derde generatie ondernemer in de familie Pleijsier. Hij is aandeelhouder van het familiebedrijf Pleijsier Bouw, Borghese Real Estate en Borghese Logistics. Ook is hij voor de helft aandeelhouder van COD Amsterdam.

Projectontwikkeling

Na zijn studie begon Winno Pleijsier in het bouwbedrijf van zijn familie, Pleijsier Bouw, daar was hij directeur van de verschillende vestigingen. Om bouwvolume te creëren, begon hij met projectontwikkeling. Dit bleek een goede keuze en de focus begon zich te verschuiven van bouwactiviteiten naar projectontwikkeling. Winno merkte dat hij passie heeft voor de architectuur en om een gebouw weer waardevol te maken voor de samenleving. Zo ontstonden de bedrijven Borghese Real Estate en Borghese Logistics. Later kocht hij ook nog een deel van de aandelen van COD in Amsterdam, die zich ook op projectontwikkeling richt. “Met Borghese richten we ons voornamelijk op woningen en retail in heel Nederland en hebben we een specialisatie in logistiek en perifere detailhandel. COD richt zich vooral op de regio Amsterdam en heeft een expertise in hotels en kantoren.”

Platte organisatiestructuur

Winno Pleijsier is aandeelhouder van bouw- en ontwikkelbedrijven en geen bestuurder, maar wel een activistische aandeelhouder. “Ik weet welke zaken er spelen in het bedrijf, dus ik ben wel betrokken. Ik hoef alleen geen handtekening te zetten voor goedkeuring. Ik ben meer bezig met de strategie van de bedrijven en heb een adviserende rol binnen het bedrijf.” Binnen de organisatie heerst een platte organisatiestructuur, waarbij iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden heeft. “Deze werkwijze zorgt ervoor dat we direct en met korte lijnen kunnen communiceren tussen de werkvloer en de aandeelhouders. Ook extern communiceren we altijd direct met de opdrachtgever en houden we van korte lijnen. Dit vinden onze opdrachtgevers ook prettig, en zie je ook terug in de duurzame relaties en terugkerende klanten die we hebben.”

Circulair bouwen

Circulair bouwen is een manier van bouwen die steeds vaker toegepast wordt. “Wij hebben een circulaire menukaart gemaakt, die we aan onze klanten aanbieden. De klant kan kiezen in hoeverre zij het project circulair willen maken en wat de verschillende mogelijkheden zijn.” Circulair bouwen is een onderdeel van duurzaam bouwen en duurzaamheid staat hoog op de agenda van Winno Pleijsier. “We merken dat we met de circulaire menukaart redelijk nieuw zijn, het staat nog in de kinderschoenen. Maar we zijn er wel onderscheidend mee. Dat is niet het enige wat we doen aan duurzaamheid. We pakken vaak projecten aan waarin we bestaande, leegstaande panden, bijvoorbeeld kantoren, transformeren naar nieuwe appartementen. We zorgen er dus voor dat een pand een nieuwe bestemming krijgt. Daarnaast zorgen we er dan voor dat deze vastgoedobjecten goed worden geïsoleerd, worden voorzien van de nieuwste energietechnieken en hergebruiken we materialen.”