HOME

Winno Pleijsier is derde generatie ondernemer binnen de familie Pleijsier. Hij is medeaandeelhouder van het familiebedrijf Pleijsier Bouw, Borghese Real Estate en Borghese Logistics. Ook is hij voor de helft aandeelhouder van COD Amsterdam.

Winno Pleijsier

Winno Pleijsier

Projectontwikkeling

Na zijn HBO Bouwkunde studie begon Winno Pleijsier in 1991 in het bouwbedrijf van zijn familie, Pleijsier Bouw. Tot op de dag van vandaag is hij betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Om bouwvolume te creëren, werd in 1998 begonnen met eigen projectontwikkeling. Dit bleek een goede keuze en de focus begon zich te verschuiven van bouwactiviteiten naar projectontwikkeling. Winno merkte dat hij passie heeft voor architectuur en om met gebouwen iets waardevols toe te voegen aan de samenleving. Zo ontstonden de bedrijven Borghese Real Estate en Borghese Logistics. In 2013 werden ook nog een deel van de aandelen van COD in Amsterdam gekocht, een bedrijf wat zich ook op projectontwikkeling richt. “Met Borghese Real Estate richten we ons voornamelijk op woningen en perifere detailhandel in heel Nederland en hebben we met Borghese Logistics een specialisatie in de logistiek markt. COD richt zich vooral op de regio Amsterdam en heeft een expertise in hotels, kantoren en ook wonen.”

Platte organisatiestructuur

Winno Pleijsier is medeaandeelhouder van bouw- en ontwikkelbedrijven en geen bestuurder, maar wel een soort van activistische aandeelhouder. “Ik weet welke zaken er spelen binnen de bedrijven, dus ik ben wel dagelijks betrokken. Alleen hoef ik geen handtekening te zetten voor goedkeuring. Verder ben ik meer bezig met de strategie van de bedrijven en heb ik een adviserende rol binnen de bedrijven.” Binnen de organisaties heerst een platte organisatiestructuur, waarbij iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden heeft. “Deze werkwijze zorgt ervoor dat we direct en met korte lijnen kunnen communiceren op de werkvloer en met de stakeholders. Ook extern communiceren we direct met de opdrachtgever en houden we van korte lijnen. Dit vinden onze opdrachtgevers ook prettig, en dat zie je eveneens terug in de duurzame relaties en terugkerende klanten die we hebben.”

Circulair en duurzaam bouwen

Circulair bouwen is een manier van bouwen die steeds vaker toegepast wordt. “Wij hebben een circulaire menukaart gemaakt, die we aan onze klanten aanbieden. De klant kan kiezen in hoeverre zij het project circulair willen maken en wat de verschillende mogelijkheden zijn.” Circulair bouwen is een onderdeel van duurzaam bouwen en duurzaamheid staat hoog op de agenda van Winno Pleijsier. “We merken dat we met de circulaire menukaart redelijk nieuw zijn, het staat nog in de kinderschoenen. Maar we zijn er wel onderscheidend mee. Dat is niet het enige wat we doen aan duurzaamheid. We pakken vaak projecten aan waarin we bestaande, leegstaande panden, bijvoorbeeld kantoren, transformeren naar nieuwe appartementen. We zorgen er dus voor dat een pand een nieuwe bestemming krijgt. Daarnaast zorgen we er dan voor dat deze vastgoedobjecten worden voorzien van de nieuwste energietechnieken en hergebruiken we materialen. Standaard zijn alle onze nieuwe ontwikkelingen voorzien van een BREEAM certificaat.”

Nieuwe technologieën in de vastgoedsector

COD Amsterdam, een van de bedrijven van Winno Pleijsier, heeft onlangs een nieuw innovatieplatform opgezet. Het innovatieplatform, genaamd BRIGHT, gaat zich voornamelijk richten op nieuwe technologieën in de vastgoedsector. “We zijn gedreven door kansen om vastgoedobjecten en steden gebruiksvriendelijker, duurzamer en efficiënter te maken. Hiervoor scouten we nieuwe innovaties, testen we deze en indien geschikt bevonden, zullen we deze direct toepassen in onze huidige en toekomstige projecten.” BRIGHT zal vernieuwende partijen met elkaar verbinden, zodat vernieuwing ontstaat en er sneller en efficiënter ontwikkeld kan worden. Duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie zijn hierbij de drie speerpunten. BRIGHT is een combinatie van vrij denken met concrete projecten en strategische partnerships.