HOME

Bert Meerstadt was twaalf jaar lid van de raad van bestuur van de Nederlandse Spoorwegen, waarvan de laatste vijf jaar president-directeur. Zijn huidige werkzaamheden liggen in het verlengde van zijn functie bij de NS. Hij is actief in drie buitenlandse commissariaten, is ondernemer en investeert in Nederlandse bedrijven.

Bert Meerstadt

Bert Meerstadt

Verloop carrière

Nadat Bert Meerstadt afstudeerde, ging hij meteen aan de slag als consultant bij McKinsey & Company. Op jonge leeftijd kreeg Bert Meerstadt al veel verantwoordelijkheid in zijn loopbaan. Daarna startte hij zijn eigen onderneming. Toen deze onderdeel werd van Young&Rubicam, een marketing- en communicatiegroep in Amsterdam, werd hij daar voorzitter, om vervolgens naar Londen te verhuizen voor een baan met een Europese verantwoordelijkheid. “Ik was vrij jong toen ik directeur werd bij Y&R Europ. Binnen die hoedanigheid was ik niet alleen verantwoordelijk voor Europa, maar ook voor het Midden-Oosten en Afrika. Zo’n groot gebied in 42 landen met complexe vraagstukken vond ik zeer interessant, maar het aantal vlieguren dat ik maakte, vond ik na verloop van tijd minder leuk.” Daarom besloot Bert Meerstadt in 2001 weer terug te verhuizen naar Nederland. Hier ging hij aan de slag bij de Nederlandse Spoorwegen. “In totaal heb ik twaalf jaar in de directie van de NS gezeten, de eerste zeven jaar als commercieel directeur, waarbij ik verantwoordelijk was voor de commercie (stations, vastgoed en de hele inkomstenkant van het reizigersbedrijf) en de laatste vijf jaar als president-directeur.” Als president-directeur was Bert Meerstadt eindverantwoordelijk voor meer dan 30.000 mensen en een paar miljard aan omzet. “Als het bedrijf voorspoedig groeit en de klanttevredenheid omhoog gaat, dan haal ik daar veel voldoening uit.” De kennis en ervaring die Bert Meerstadt heeft opgedaan bij de NS heeft een goede basis gevormd voor de keuzes die hij in zijn verdere loopbaan heeft gemaakt.

Huidige werkzaamheden

Doordat Bert Meerstadt jarenlange ervaring opdeed in de vervoersbranche, werd hij gevraagd voor functies of bestuurdersrollen die in het verlengde liggen van zijn werk dat hij bij de NS uitvoerde. Op dit moment heeft hij een portefeuille van drie buitenlandse commissariaten. Hij is commissaris bij een Spaans treinenbedrijf, Talgo. Dit bedrijf bouwt hogesnelheids- en intercitytreinen. “Daar ben ik ook voorzitter van de Remuneratie- & Benoemingscommissie, dat is een van commissarissencommissies.” Ook is Bert Meerstadt president-commissaris bij een Frans bedrijf, Coffreo. “Coffreo doet backofficeautomatisering voor uitzendbureaus, zodat zaken als contracten ondertekenen, op afstand kunnen gebeuren. Het hele proces wordt geautomatiseerd met een app waarmee de tijdelijke werknemer ook een cv opbouwt. Dus het is voor de uitzendbureaus kostenbesparend en voor de werknemer biedt het ook voordelen, namelijk dat ze een bewezen cv opbouwen.” Daarnaast is hij ook nog actief in de Internationale Raad van een Duits beursgenoteerd bedrijf, genaamd IVU. Die maken onder andere dienstregelingen en personeels- en materieelplanningen voor trein- en busbedrijven.

Ondernemerschap

Maar deze bestuurdersrollen zijn niet de enige werkzaamheden waar Bert Meerstadt zich mee bezig houdt. Hij investeert ook in een aantal bedrijven in Nederland. “Ik vind het leuk in deze fase van mijn loopbaan als je door je eigen ervaring iemand kan helpen die daar voor de eerste keer voorstaat en dat je dan echt het verschil kan maken.” Ook runt hij zijn samen met een compagnon een eigen bedrijf: The CMR Agency. “The CMR Agency biedt producten aan voor midden- en kleinbedrijven waarmee ze hun compliance voor privacy kunnen vergroten, ook op het gebied van digitalisering. Het product is bestemd voor bedrijven die een goed product willen, maar die ze normaal niet kunnen betalen. Met The CMR Agency is dit wel haalbaar, omdat wij het hebben gestandaardiseerd.”
Bert Meerstadt is opgeleid als architect en heeft zich tijdens en naast zijn loopbaan beziggehouden met de gebouwde omgeving en ontwerpopdrachten. Laatstelijk heeft hij een aantal lodges in Afrika ontworpen en verbouwd.