HOME

Geert Schaaij is een bekende beleggingsgoeroe en met regelmaat te zien in verschillende televisieprogramma’s, waaronder in zijn vaste rubriek in het programma Business Class van Harry Mens. Zijn kennis op het gebied van beleggen en investeren, en zijn eerlijkheid en gepassioneerdheid maken hem een echte tv-persoonlijkheid. Tevens ligt Schaaij’s nieuwste boek binnenkort in de winkels: ‘De wolft jaagt op uw geld’.

Geert Schaaij

Geert Schaaij

Aandelen verzekeren is de kers op de taart

Geert Schaaij begint met beleggen op zijn eenentwintigste. Hij schakelt iemand in die hem helpt zijn gespaarde geld te beleggen, maar het tegenovergestelde gebeurde: van de 20.000 gulden inleg bleef na vier maanden nog maar 3000 gulden over. Hij besluit met het resterende bedrag zelf te gaan beleggen. “Ik heb de hele bibliotheek leeggetrokken en veel beleggingsboeken gelezen. Ook had ik zijdelings meegekeken naar hoe mijn geld ‘fout’ belegd werd. Binnen een jaar maakte ik van mijn 3000 gulden 50.000 gulden.” Toen een aantal aangekochte aandelen op een bepaald moment in waarde zakte en Geert Schaaij geld verloor, zocht hij uit hoe hij dit had kunnen voorkomen. Achteraf bleek dat hij bepaalde posities binnen zijn portefeuille had kunnen verzekeren. Op dat moment besefte hij ook dat hij meer wilde weten over het beleggen en daarom begon hij aan een studie aan het NIBE (Nederlands Instituut Bank en Effectenwezen). “Tijdens de opleiding heb ik mij gespecialiseerd in verzekeringsproducten: hoe kan ik posities positief afdekken, beschermen en rendement creëren? Dat bleek een goede slag, want er was, én is, weinig kennis op dit gebied, terwijl het eigenlijk de kers op de taart is in de beleggingswereld.” Geert Schaaij begon toen met het adviseren van andere mensen. In 1986 richtte hij Funda Rend Vermogensbeheer op, dat later fuseerde met International Assets. In 2006 verkocht hij het bedrijf succesvol.

Beursgenoten

In 2006 richtte Geert Schaaij Beursgenoten op, een tegenovergesteld bedrijf van Funda Rend. Met Funda Rend belegde hij als vermogensbeheerder zonder overleg iemand anders vermogen. “Met beursgenoten voorzie ik mensen van advies, maar het is aan de belegger zelf of hij of zij iets met het advies doet. Ook mensen die hun geld in handen van een vermogensbeheerder hebben gelegd, raad ik aan om lid te worden van beursgenoten. Met de kennis van beursgenoten kun je meekijken met je vermogensbeheerder en misschien komt er wel een moment dat je denkt: wat doet mijn vermogensbeheerder nu met mijn geld.” Beursgenoten heeft inmiddels 5000 leden. Het team bestaat uit veertien analisten die voor Beursgenoten schrijven. Geert Schaaij houdt zich voornamelijk bezig met de sturing van het bedrijf en het zoeken naar beleggingspareltjes. “Op het moment dat ik een bedrijf erg aantrekkelijk vind, doe ik onderzoek en maak ik er een mooi artikel van. Of ik geef een analist de opdracht er een artikel van te maken en dan geef ik mijn uitgangspunten en bevindingen door.”

Radio Drenthe

Geert Schaaij is inmiddels een tv-persoonlijkheid, maar hij begon zijn carrière in de media bij Radio Drenthe. Als beginnende vermogensbeheerder kreeg hij daar een portefeuille van 25.000 gulden en daarmee kreeg hij de opdracht om het te beleggen en hiervan verslag te doen tijdens de rubriek ‘In de beurs gekeken’. “Als mijn beleggingen erop vooruit waren gegaan, was dat leuke radio en als ik wat had verloren, was dat minder leuk, maar dat vond ik wél spannender. Uiteindelijk is het goed afgelopen met de portefeuille.” In die periode werd Geert Schaaij gevraagd door Harry Mens deel te nemen aan het programma Business Class. Sinds 2002 heeft Schaaij een vaste rubriek in het programma en vertelt hij alles over geldzaken en beleggen. “Ik wilde eerst niet meedoen, omdat ik er niet voor wilde betalen, maar uiteindelijk daagde Harry Mens me uit om wel te komen. Ik doe daar echt mijn ding.” De manier waarop Geert Schaaij vertelt, gepassioneerd, recht voor zijn raap en eerlijk, wordt gewaardeerd en heeft ertoe geleid dat hij wordt gevraagd voor uiteenlopende programma’s, soms als beleggingsadviseur, maar ook als tv-persoonlijkheid: “Zolang ik het leuk en boeiend vind, doe ik mee en anders niet.”

De wolft jaagt op uw geld

Grimmige wolfsogen staan afgebeeld op de kaft van Schaaij’s nieuwste boek ‘De wolf jaagt op uw geld’. “Als je vroeger geld had, kreeg je rente, maar tegenwoordig is de rente nihil en moet je zelfs een boete betalen als je teveel geld hebt. En dan komt de belasting daar ook nog eens overheen: 1.550 euro over elke 100.000 euro. Dus elk jaar wordt mijn rekening minder en dan komt de inflatie daar ook nog eens overheen. Dit boek is uit frustratie ontstaan. Voor mij zijn de overheid en de centrale bank wolven in schaapskleren.” In het boek probeert Geert Schaaij op een simpele en begrijpbare wijze uit te leggen wat geld is, wat er gebeurt met spaargeld, wat de enorme berg schulden die Nederland heeft, betekent, en hoe het zich heeft ontwikkeld in het verleden en zal ontwikkelen in de toekomst. “Ik wil graag bewustwording creëren onder mensen over wat er met hun geld gebeurt als je niet investeert. Sparen is op dit moment ook de meest risicovolle belegging, je weet namelijk dat je geld minder waard wordt. En als je teveel gespaard hebt, betaal je extra belasting en een boete aan de bank. Ik hoop dat mensen daar over na gaan denken.”