HOME

Jan Cooijmans is in 1962 in Groningen geboren. Hij verhuisde op driejarige leeftijd met zijn ouders naar Venlo, maar kwam op zijn negentiende terug naar Groningen om te studeren.

Na zijn studie startte Jan Cooijmans een internationale carrière en heeft hij de wereld rondgereisd om vervolgens de publiek-private sector in te stappen. Inmiddels woont hij alweer enige tijd in de provincie Groningen en is hij ondernemer.

Jan Cooijmans

Jan Cooijmans

Twee studies

Jan Cooijmans was negentien toen hij begon aan een studie Bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Na zijn studie, op zijn zesentwintigste, kwam Jan Cooijmans terecht bij Akzo, tegenwoordig Akzo Nobel. Hier startte hij als managementtalent en volgde tegelijkertijd de Postdoctorale Accountancy-opleiding aan de Katholieke Universiteit van Tilburg. Iedere twee weken deed hij een operationeel onderzoek bij een plant van de pharmadivisie in binnen- of buitenland.

Werken in China

Begin jaren negentig trok de economische markt in China aan. Jan Cooijmans, nog steeds werkzaam bij Akzo, werd gevraagd om als tweede man namens Akzo handel te gaan drijven tussen China en Nederland, later kwam hier ook Vietnam bij. Vijf jaar lang heeft hij handel gedreven door middel van het in- en verkopen van producten en grondstoffen. In deze periode reisde hij elke twee weken heen en weer tussen Azië en Nederland.

Ziekenhuisbestuurder

Na zeven jaar in dienst te zijn geweest van Akzo, wilde Akzo dat hij in het kader van managementdevelopment een driejarige staffunctie ging vervullen op het hoofdkantoor. Die functie was hij inmiddels ontgroeid en daarom koos hij voor een functie in de publiek-private sector. Zo kwam Jan Cooijmans in de ziekenhuiswereld terecht. Hij is zeventien jaar, waarvan tien jaar als eindverantwoordelijk bestuurder, gebleven in het St. Lucas Ziekenhuis van Winschoten en later ook het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl. Jan Cooijmans was verantwoordelijk voor de realisatie van de fusie tussen deze beide ziekenhuizen tot de Ommelander Ziekenhuis Groep.

Ondernemerschap

Na zijn (internationale) ervaring bij Akzo en zeventien jaar bij de Ommelander Ziekenhuis Groep te hebben gewerkt, als financieel economisch manager, algemeen directeur en voorzitter Raad van Bestuur , heeft Jan Cooijmans zijn eigen praktijk opgericht: JC Cooijmans Consultancy. Hij begeleidt onder andere fusies, reorganisaties en veranderprocessen in de gezondheidszorg, maar is ook vaak actief in het onderwijs, woningcorporaties, het bedrijfsleven en de publieke overheid.